Yemen: Confruntări în oraşul Hodeida, în pofida armistiţiului

Mihai Ciobanu |
Data publicării:
Yemen
Yemen

În oraşul-port yemenit Hodeida (vest) au izbucnit sâmbătă confruntări între forţele proguvernamentale şi rebelii houthi, în pofida unui armistiţiu în vigoare din 18 decembrie, a relatat un corespondent al AFP. 

Tiruri de artilerie şi schimburi de focuri au fost auzite sâmbătă în zori în partea de sud a acestui oraş, care reprezintă un punct de intrare crucial pentru ajutorul umanitar adus acestei ţări ce se confruntă cu război de mai mulţi ani. Tirurile s-au calmat apoi şi nu erau decât sporadice ceva mai târziu, potrivit aceleiaşi surse. Oraşul Hodeida, aflat sub controlul rebelilor, a reprezentat luni de zile unul din principalele fronturi ale războiului din Yemen. Forţele loiale preşedintelui yemenit Abd Rabbo Mansour Hadi, susţinute de o coaliţie militară sub comanda Arabiei Saudite, au lansat în iunie o ofensivă pentru a recuceri oraşul. 

ONU: Armisiţiul este, în general, respectat



Dar în decembrie, rebelii houthi, susţinuţi de Iran, şi tabăra proguvernamentală au acceptat instaurarea unui armistiţiu în timpul convorbirilor desfăşurate sub egida ONU în Suedia. Potrivit ONU, armistiţiul este în general respectat, dar redesfăşurarea forţelor rebele şi proguvernamentale, prevăzută de asemenea în acordul din Suedia, se confruntă cu diferite obstacole. Războiul din Yemen s-a soldat cu circa 10.000 de morţi şi a provocat cea mai gravă criză umanitară din lume, potrivit ONU. Unele organizaţii neguvernamentale estimează însă că bilanţul victimelor este mult mai mare. 

Coordonatoarea ONU pe probleme umanitare Lisa Grande s-a deplasat vineri la Hodeida, unde s-a întâlnit cu responsabili locali, potrivit lui Jaber al-Razahi, care conduce Autoritatea naţională din Yemen pentru gestionarea şi coordonarea ajutorului umanitar. Această vizită a avut drept scop ''asigurarea unei bune sosiri în port a ajutoarelor'', a declarat Al-Rayahi.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel