Yemen. Rebeli acuzaţi de luare de ostatici şi tortură

Mihai Ciobanu |
Data publicării:

Rebelii houthi din Yemen, care controlează în special capitala Sanaa, au luat ostatici şi au comis abuzuri grave asupra deţinuţilor în mod frecvent, inclusiv acte de tortură, a denunţat marţi Human Rights Watch (HRW).

Organizaţia de apărare a drepturilor omului a transmis într-un comunicat că a documentat 16 cazuri în care autorităţile rebelilor houthi, susţinute de Iran, au închis ilegal persoane, în principal "pentru a extorca bani de la apropiaţii lor sau pentru a le oferi la schimb" cu persoane aflate în mâinile adversarilor lor, potrivit AFP. 

"Oficiali houthi au tratat deţinuţi în mod brutal", lovindu-i cu bare de fier, cu beţe de lemn şi cu arme, o practică "deseori echivalentă cu tortura", afirmă HRW, care citează foşti prizonieri. Au existat de asemenea ameninţări cu violul asupra unor deţinuţi sau membri ai familiei lor proferate de responsabili houthi care încercau să obţină informaţii sau mărturii, adaugă organizaţia. Această mişcare rebelă trebuie să înceteze să ia ostatici, să elibereze persoanele închise arbitrar, să pună capăt torturii şi dispariţiilor forţate şi să îi pedepsească pe cei vinovaţi, cere HRW, care reaminteşte că luarea de ostatici este "o crimă de război". 

ONU, mesaj ferm

Organizaţia profită de acest comunicat pentru a cere Consiliului ONU pentru drepturile omului, reunit în sesiune la Geneva, să prelungească mandatul unui grup de experţi privind Yemenul, însărcinaţi cu anchetarea abuzurilor comise de toate părţile implicate în conflict. 

Considerându-se marginalizaţi de către puterea centrală, rebelii houthi, proveniţi dintr-o minoritate zaidită (o ramură a şiismului) extrem de prezentă în nordul Yemenului, au intrat în urmă cu patru ani în capitala Sanaa cu complicitatea unităţilor militare rămase fidele unui fost preşedinte. 

Cine sunt rebelii houthi

Luptători puternici, ei au cucerit apoi teritorii vaste din nordul şi vestul ţării, provocând intervenţia în 2015 a unei coaliţii militare sub comandament saudit, care încearcă de atunci să restabilească guvernul recunoscut internaţional. 

Războiul a făcut circa 10.000 de morţi, în majoritate civili, şi peste 56.000 de răniţi. Conflictul a provocat cea mai gravă criză umanitară din lume, trei din patru yemeniţi fiind total dependenţi de un ajutor, conform ONU. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel