Xi Jinping și Volodimir Zelenski, prima discuție de la începutul invaziei rusești a Ucrainei

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Președintele chinez Xi Jinping a avut o conversație telefonică cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, relatează postul de televiziune chinez CGTN.

Acesta este primul apel telefonic între Xi și Zelensky de la începutul invaziei rusești pe scară largă a Ucrainei.

Zelenski a confirmat pe Twitter că a vorbit cu liderul chinez. „Am avut o conversație telefonică lungă și semnificativă cu președintele chinez Xi Jinping. Cred că această conversație, precum și numirea ambasadorului ucrainean în China, vor da un impuls puternic dezvoltării relațiilor noastre bilaterale”, a spus Zelenski.

Publicația chineză  Xinhua relatează că Xi Jinping l-a încurajat pe Zelenski să dialogheze și să negocieze: „Dialogul și negocierile sunt singura cale de ieșire viabilă din „criza ucraineană” (așa numesc China și mass-media chineză invadarea Ucrainei de către Rusia – n.r.), și într-un război nuclear, nimeni nu va câștiga”.

Purtătorul de cuvânt al lui Zelenski, Serhii Nikiforov, a declarat într-o postare pe Facebook că discuția a durat aproape o oră, adăugând că va dezvălui detalii mai târziu.

Reamintim că, la un an de la declanșarea agresiunii rusești din 24 februarie 2022, ministerul chinez de Externe și-a prezentat poziția „cu privire la o soluție politică la criza ucraineană”, constând din 12 puncte.

Printre acestea se numără respingerea sancțiunilor unilaterale și mentalitatea Războiului Rece (ambele fiind pe deplin agreeate de Moscova).

Volodimir Zelensky  a spus că „acesta nu este planul de pace al Chinei”, ci „gândurile” Beijingului, dar faptul că China a început să vorbească despre Ucraina este „foarte bine”.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel