Xi Jinping a mers și în Ungaria. Pariul chinez, fluturat încă o dată de Orban: China este un pilon al noii ordini mondiale

Viktor Orban
Viktor Orban

După Paris şi Belgrad, preşedintele chinez Xi Jinping a avut parte joi de o primire călduroasă în Ungaria, ultima etapă a turneului său european, care a fost marcat de legături economice înfloritoare şi de o convergenţă de opinii cu privire la ofensiva Rusiei în Ucraina, informează Reuters și Agerpres.

Ultima oprire în turneul european al președintelui chinez este Ungaria, prima țară din UE care a participat la inițiativa Belt and Road a lui Xi.

Cu ocazia vizitei președintelui chinez Xi Jinping la Budapesta, între cele două țări au fost semnate peste 20 de acorduri de cooperare. Președintele chinez a descris Ungaria drept un partener comercial important, care are o prietenie de lungă durată cu China.

Primirea a fost una fastuasă, iar cele câteva steaguri desfăşurate de manifestanţi tibetani au fost ascunse cu grijă de ochii preşedintelui chinez.

 

Practic, economia ungară devine dependentă de China

 

Premierul ungar a apreciat că trei sferturi din toate investițiile străine din 2023 au venit din China. „Investițiile tale oferă de lucru pentru zeci de mii de oameni”, a spus Orbán.

Acordurile bilaterale semnate vizează în principal infrastructura feroviară și rutieră, energia nucleară și industria auto.

Ungaria este, de asemenea, un partener important pentru noul proiect Silk Road al Chinei, cunoscut și sub numele de Inițiativa Belt and Road (BRI), planul lansat de Xi în 2013 pentru a construi rețele care să conecteze Asia, Africa și Europa.

Președintele chinez a fost primit joi de omologul său maghiar Tamás Sulyok și de prim-ministrul Viktor Orbán. Subiectele discuțiilor au fost războiul din Ucraina și investițiile chineze în Ungaria. „Această vizită de aproape trei zile este o oportunitate de a ne ridica parteneriatul strategic la un nivel nou, mai înalt”, a spus Xi Jinping.

„China sprijină Ungaria să joace un rol tot mai mare în Uniunea Europeană și, astfel, să ajute dezvoltarea relațiilor Chinei cu Uniunea Europeană”, a declarat Xi Jinping într-o conferință de presă. „Modernizarea Chinei oferă oportunități uriașe pentru toate țările din lume”, a adăugat el.

La începutul acestei săptămâni, la Paris, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președintele francez Emmanuel Macron, au încercat să-l facă pe Xi  să-și folosească influența asupra Moscovei pentru a pune capăt conflictului.

Tonul lui Orban este radical diferit de cel al lui Macron și al lui von der Leyen. La conferința de presă, prim-ministrul Ungariei s-a exprimat din nou în favoarea instaurării păcii în Ucraina. 

„Europa este de partea războiului. Singura excepție este Ungaria, care promovează o încetare imediată a focului și negocieri de pace”, a spus Orbán, care a susținut planul de pace al Chinei și a numit China unul dintre pilonii noii ordini mondiale.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel