Wagner se rebrenduiește și ”plantează panseluțe”: Mercenarii fac instrucție cu soldații lui Lukașenko, iar Prigojin e scos din joc cu o fotografie

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Prigojin, alături de mercenari Wagner. Foto: Captură video via Fox News
Prigojin, alături de mercenari Wagner. Foto: Captură video via Fox News

Wagner trece printr-un proces de ”rebanding”. Kremlinul încearcă să spele imaginea Companiei de mercenari  Wagner care, la Bahmut, își trimitea la moarte sigură luptătorii, iar dezertorii erau omorâți cu barosul. Astfel, Putin ia câteva măsuri de imagine și schimbă comandantul, cere un statut oficial pentru organizație și îi prezintă pe mercenari în acțiuni de instrucție cu militarii din Belarus.

Între timp, propaganda rusă îi fixează clar rolul pe care îl va avea Prigojin în viitor și îl prezintă pe fondatorul Wagner salutând de pe marginea unui pat de campanie, îmbrăcat doar în lenjerie.

După revolta eșuată din luna iunie, Moscova pune mâna pe comanda Wagner și ia măsuri.

Mercenarii grupării paramilitare ruse Wagner nu mai participă „într-o măsură semnificativă” la luptele din Ucraina, a anunţat vineri Pentagonul.

„În această etapă, nu vedem forțele Wagner participând într-o măsură semnificativă la operațiunile de luptă din Ucraina”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul Pat Ryder, la o conferință de presă. SUA consideră că „majoritatea” luptătorilor Wagner se află încă în teritoriile ocupate ale Ucrainei, a adăugat el.

 

Noul comandant

 

Pentagonul a anunțat această schimbare la 15 zile după ce gruparea Wagner, care a jucat un rol cheie în ofensiva rusă din Ucraina, s-a răsculat împotriva conducerii militare ruse.

După eșuarea rebeliunii, Prigojin s-a întâlnit cu președintele rus Vladimir Putin pe 29 iunie, la Kremlin, iar Putin a dezvăluit primele detalii despre aceasta într-un interviu publicat joi de ziarul rus Kommersant. 

Putin a spus că le-a oferit luptătorilor Wagner să servească sub comanda altei persoane, dar Prigojin a refuzat.

Soldații Wagner „au putut fi adunați într-un singur loc și să continue să servească. Nimic nu s-ar schimba pentru ei, ar fi conduși de persoana care le-a fost adevăratul comandant în acea perioadă”, a spus el.

Ziarul afirmă că este vorba de un comandantul Andrei Troshev - cunoscut după indicativul ”Sedoi” - care, potrivit lui Putin, i-a condus efectiv pe mercenari pe frontul ucrainean în ultimele 16 luni. „Mulți (comandanți Wagner) au dat din cap când am spus asta. Dar Prigojin, care stătea în față, nu a văzut asta și a declarat: „Nu, băieții nu sunt de acord cu acea soluție”, a spus Putin.

 

Wagner face instrucție în Belarus

 

Putin a subliniat că legea rusă nu permite existența armatelor private. „Grupul (Wagner) este acolo, dar legal nu există!”, a spus Putin, adăugând că problema reglementării legale a organizațiilor militare private trebuie discutată de Duma și de guvern.

Practic, Putin recunoaște că a finanțat cu un miliard de doalri anual o structură inexistentă, acuzată de crima de război și, poate, chiar de crime împotriva umanității.

După ce armata rusă a anunțat miercuri că Wagner a returnat armele grele, acum apare informația că luptătorii Wagner antrenează soldați în Belarus

Luptătorii grupului de mercenari rus Wagner antrenează soldați în Belarus, a anunțat vineri Ministerul Apărării din Belarus, transmite Reuters.

Ministerul a lansat un videoclip în care luptătorii Wagner antrenează soldați belaruși pe un teren de antrenament militar din apropierea orașului Osipovich, la aproximativ 90 de kilometri sud-est de capitala Minsk. „Luptătorii Wagner sunt instructori în mai multe discipline militare”, a spus ministerul din Belarus.

Între timp, propaganda rusă îi fixează clar rolul pe care îl va avea Prigojin în viitor și îl prezintă pe fondatorul Wagner salutând de pe marginea unui pat de campanie, îmbrăcat doar în lenjerie:

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel