Ce știm despre mercenarii români care luptă în Congo. Unul din ei susține că numărul de morți e de fapt dublu

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Armata congoleză, photo source: Al Jazeera @YouTube, captură video
Armata congoleză, photo source: Al Jazeera @YouTube, captură video

O companie privată de securitate, condusă de un fost luptător în legiunea străină, pe numele său Horațiu Potra, operează în Congo, stat aflat în Africa Centrală, pe teritoriul căruia se poartă un război civil.

În cursul acestei săptămâni doi români au murit în Congo în urma unei ambuscate, în luptele cu milițiile locale. Cei doi se aflau la final de contract.

Din înregistrările publicate de Digi 24, înregistrări chiar din timpul luptelor, se aude clar cum luptătorii mercenari români cer  ajutor, sprijin militar și inclusiv sprijin aerian, și cum anunță că doi dintre ei au murit, iar alți patru au fost răniți.

Luptele au durat mai bine de 10 ore. 

Pentru 5.000 de dolari pe lună, foști militari români sau luptători din forțele speciale ale Poliției au fost recrutați pentru a antrena forțele guvernamentale din Congo și pentru a proteja zone strategice atacate de rebelii din Mișcarea M23. 

Acesta a fost cel mai grav atac în care au fost implicați români, de când au ajuns acolo. 

Câți români luptă în Congo? Sute de mercenari români ar fi în estul regiunii, dar alte surse vorbesc de 1.000 de mercenari.

În ceea ce îi privește pe românii morți, Pro TV menționează că firma de securitate a fostului luptător în legiunea străină Horațiu Potra, care operează în Congo, ar urma să despăgubească familiile celor uciși. Prin contract, fiecare contractor privat este obligat de companie să încheie o asigurare medicală și de viață internațională. Potrivit sursei citate, suma ar fi de 100.000 de euro.

De subliniat că statul român nu are nicio implicare în „afacerea Congo”, iar mercenarii români beneficiază maximum de consiliere consulară la fel ca orice alt cetățean român.

 

Un român care luptă în Congo face dezvăluiri sub protecția anonimatului. Numărul morților ar fi dublu

 

1. Rebelii M2... (m23-congo_50027000.jpg)

Rebelii M23, Congo. Photo source: @africanews / AfricaNews @YouTube

Postul de televiziune Antena 3 CNN a reușit să discute cu un mercenar român care luptă în Congo. Sub protecția anonimatului, acesta a declarat că numărul românilor morți nu ar fi de 2 ci dublu, 4.

„Cei de la bază s-au deplasat către zona de conflict, dar au avut nevoie de aproximativ 10 ore să ajungă acolo. Au fost peste 10 răniți. În acest moment numărul răniților e de aproximativ 15 iar numărul persoanelor decedate minimum 4. Din informațiile mele toți își încheiau contractele la jumătatea lunii februarie, își îndepliniseră misiunea de asistare și pregătire a congolezilor. Consider că erau și puțini relaxați având în vedere că știau că vin acasă”, a povestit, sub protecția anonimatului, un român care luptă în Congo.

 

Cine e Horațiu Potra, șeful companiei de mercenari români care luptă în Congo

 

Horațiu Potra, șeful companiei de mercenari, a fost implicat de-a lungul timpului în mai multe controverse, fiind fotografiat inclusiv la recepții ale Ambasadei Rusiei în România, alături de ambasadorul Valeri Kuzmin. Pe numele său au existat mai multe dosare penale, în trecut fiind inclusiv reținut pentru deținere ilegală de armament.

Potrivit Observator, șeful grupării paramilitare, Horaţiu Potra, a fost în urmă cu 30 de ani, garda de corp a emirului Quatarului. În 2010 a fost călcat de mascaţi care au găsit în casă lui un adevărat arsenal de luptă. Dormea chiar cu un pistol încărcat sub pernă.

DIICOT l-a reținut pentru afaceri cu droguri. Potra a mai fost cercetat după ce l-ar fi amenințat pe fostul director Romgaz. Cei doi s-au împăcat și dosarul a fost închis.

Presa din Germania a scris despre implicarea sa inclusiv în afaceri cu diamante în Sierra Leone.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel