Wagner agită lucrurile și vrea să recruteze mercenari în Polonia

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Prigojin, alături de mercenari Wagner. Foto: Captură video via Fox News
Prigojin, alături de mercenari Wagner. Foto: Captură video via Fox News

În ultimele zile, au apărut în Cracovia și Varșovia afișe și autocolante care se agită pentru aderarea la grupul lui Wagner, armata neoficială a Rusiei. Poliția poloneză a arestat doi cetățeni ruși în acest sens, a informat ministrul polonez de Interne Mariusz Kamiňski pe rețeaua X, fosta Twitter.

Autocolante cu mesajul „Suntem aici”. Alăturați-vă nouă”, cu sigla Wagner și un cod QR ( care duce la un site în limba rusă) cu informații despre grupul Wagner apărut pe stâlpi în apropierea gării sau a muzeului militar.

„Serviciul (Serviciul polonez de informații) ABW, în cooperare cu poliția, a identificat și reținut doi ruși care distribuiau materiale de propagandă ale Grupului Wagner la Cracovia și Varșovia. Ambii au auzit acuzații, inclusiv acuzații de spionaj, și au fost luați în custodie”, a scris Mariusz Kaminski.

Biroul Polonez de Informații a declarat că bărbați pe nume Aleksej T. și Andrej G. au lipit aproximativ 300 de pliante în locații prestabilite din Varșovia și Cracovia.

„În total, au fost însărcinați să plaseze aceste materiale în câteva sute de locuri publice din ambele orașe”, a spus biroul într-un comunicat. Bărbații au făcut poze cu locurile în care au lipit autocolantele. Potrivit părții poloneze, au primit până la 500.000 de ruble (aproximativ 4.500 de euro) pentru această sarcină.

„Ancheta noastră arată că suspecții au făcut deja lucruri similare în alte orașe din UE, de exemplu în Berlin și Paris, și plănuiau alte activități similare”, a declarat Karol Borchólski, purtătorul de cuvânt al parchetului care se ocupă de caz,  potrivit TVN24.

Recent, Varșovia a monitorizat cu atenție șederea wagneriților pe teritoriul Belarusului și posibilele lor încercări de a destabiliza situația de pe flancul estic al NATO. Prin urmare, Polonia și-a consolidat protecția graniței sale de est, ca măsură de precauție.

În ultimele zile, Belarus a început și un alt exercițiu militar în apropierea granițelor cu Polonia și Lituania.

În ultimele săptămâni, mercenari ruși din grupul Wagner au apărut la granița cu Belarus, prezență pe care premierul polonez Mateusz Morawiecki a descris-o drept o încercare de a destabiliza flancul de est al NATO.

Ministerul polonez al Apărării a anunțat trimiterea de forțe suplimentare la acea graniță. Astfel, 10 mii de militari polonezi sunt trimiși la granița de est a Poloniei.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel