Vucic reafirmă neutralitatea militară a Serbiei și spune că Armata sârbă e principala putere din regiune după România, Grecia și Ungaria

Darius Muresan |
Data publicării:
Armata sârbă. Foto: Ministerul Apărării din Serbia
Armata sârbă. Foto: Ministerul Apărării din Serbia

Preşedintele sârb Aleksandar Vucic a afirmat că ţara sa trebuie să îşi dezvolte armata pentru a-şi păstra suveranitatea şi neutralitatea militară, şi a anunţat că Serbia va continua să investească pentru a-şi întări capacităţile militare, informează Agerpres, care citează agenția Tanjug.

Vorbind duminică la postul Pink TV, Vucic a spus că investiţiile în armată ţin pasul cu altele din regiune, făcând din Serbia cea mai semnificativă putere militară în spatele României, Ungariei şi Greciei.

'Avem Panţîr, FK3 (sisteme de apărare antiaeriană chinezeşti), achiziţionăm de asemenea unele sisteme noi de apărare antiaeriană şi ne vom construi totodată propriile capacităţi de a produce Komarac, o dronă kamikaze importantă militar pentru noi', a afirmat Vucic.

Trebuie să ai o armată puternică dacă vrei suveranitate şi neutralitate militară, a arătat el.

'Dacă vrei să intri în NATO, atunci nu ai nevoie de asta. Dar eu voi fi întotdeauna un avocat al neutralităţii militare şi al protejării teritoriului şi cerurilor noastre pe cont propriu', a continuat el.

Vucic a mai spus că întreaga lume investeşte în arme şi dezvoltare militară, remarcând că şi Serbia are nevoie de o armată mult mai puternică.

'Ştiţi de ce a fost aşa un protest faţă de prezenţa noastră militară aproape de linia administrativă (între Serbia centrală şi Kosovo)? Nu atât de mult din cauza numărului de trupe. În decembrie şi ianuarie anul trecut, noi aveam 14.000 de trupe acolo, în timp ce acum aveam doar 8.000 şi ei - lumea întreagă - au înnebunit complet pentru că noi am desfăşurat sisteme de luptă complexe pentru prima dată. Şi pentru că noi ştiam că ei (Pristina) sunt înarmaţi cu drone Bayraktar şi pentru că am desfăşurat de asemenea echipamente care le-ar fi doborât de îndată ce ar fi decolat', a spus Vucic.

El a adăugat că Serbia este o putere majoră când vine vorba despre tancuri, dar că duce lipsă de efective.

Vorbind despre o iniţiativă de reintroducere a serviciului militar obligatoriu, preşedintele sârb a spus că vrea mai întâi să afle opinia cabinetului său militar.

'Nu este un proces care ar putea fi finalizat în una, două sau trei luni. Trebuie să pregătim cazărmile şi să vedem dacă (serviciul militar obligatoriu) va dura 100 sau 200 de zile, şi cum să procedăm şi să-l modernizăm', a mai afirmat Vucic.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel