Vremuri grele pentru ajutorul SUA în Ucraina: Mike Johnson, noul șef la Camera Reprezentanților, apropiat de Trump / Republicanii vor separarea ajutorului pentru Israel de cel pentru Ucraina

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Un militar al armatei SUA ajustează ținta unui tanc M1A2 Abrams SEPv2. Sursa Foto: U.S. Army National Training Center.
Un militar al armatei SUA ajustează ținta unui tanc M1A2 Abrams SEPv2. Sursa Foto: U.S. Army National Training Center.

Republicanul Mike Johnson a fost ales ca președinte al Camerei Reprezentanților, după trei săptămâni de instabilitate și trei candidați eșuați, scrie Reuters.

Noul șef al Camerei este probabil cel mai cunoscut pentru sprijinul pentru încercările fostului președinte Donald Trump de a anula rezultatele alegerilor din 2020.

În calitate de fost avocat constituțional, el a semnat un document prin care a încercat să invalideze rezultatele alegerilor din Pennsylvania și a cerut lui Trump să „continue să lupte”.

 

”Nu” fondurilor pentru Ucraina

 

Deși ucrainenii se feresc să își antagonizeze din start reprezentanții partidului republican, este cunoscut faptul că Johnson se opune trimiterii de ajutor Ucrainei pentru a se apăra împotriva Rusiei.

Politico scrie că Mike Johnson este membru al Comitetului pentru Apărare al Camerei Reprezentanților și a luat o poziție fermă față de Ucraina, votând împotriva trimiterii Kievului a unui pachet de 40 de miliarde de dolari anul trecut. De asemenea, Johnson s-a numărat printre cei 117 republicani din Camera Reprezentanților care au votat împotriva unui ajutor de 300 de milioane de dolari pentru Ucraina, în septembrie.

Oleksii Danilov, secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, a declarat joi că alegerea lui Mike Johnson, ca preşedinte al Camerei Reprezentanţilor, nu va afecta asistenţa vitală a Washingtonului pentru Kiev, scrie Reuters. ”Sunt mai mult decât sigur că cooperarea va continua, asistența va continua”, a spus Danilov.

 

 

Între timp, senatorii Partidului Republican au prezentat un proiect de lege separat care oferă ajutor Israelului, dar nu și Ucrainei, scrie The Wall Street Journal.

Acest lucru demonstrează conflictul din Congres cu privire la un pachet comun de ajutor de 106 miliarde de dolari pentru cele două țări, așa cum fusese propus de administrația președintelui SUA.

Senatorii spun că separarea ajutorului pentru Israel ar împiedica un blocaj în Camera Reprezentanților, acolo unde numărul republicanilor care se opun finanțării ajutorului pentru Ucraina este în creștere și acum reprezintă mai mult de jumătate din republicani.

„Eu și colegii mei suntem ferm convinși că orice ajutor pentru Israel nu ar trebui folosit ca pârghie pentru a trimite zeci de miliarde de dolari în Ucraina”, a declarat senatorul Roger Marshall, unul dintre autorii proiectului de lege.

Proiectul de lege al senatorilor republicain, numit Israel Supplemental Appropriations Act 2023, ar oferi un ajutor de 14,3 miliarde de dolari.

Asistența include 10,6 miliarde de dolari în ajutor militar pentru Israel prin intermediul Departamentului de Apărare, inclusiv sistemele Iron Dome și Iron Beam, precum și fonduri pentru reaprovizionarea armelor americane trimise în Israel, 3,5 miliarde de dolari subvenții pentru vânzarea de echipamente militare în străinătate și 200 de milioane de dolari pentru a ajuta la întărirea securității ambasadei SUA și a personalului din Israel și pentru a evacua cetățenii americani din regiune.

„Cred că președintele va primi ajutor pentru Ucraina, dar va fi rezultatul unor negocieri dificile”, a spus membrul Camerei Reprezentanților Don Bacon. „Președintele va trebui să-și susțină convingător cazul” a mai spus acesta.

Media americană a relatat că președintele american Joe Biden a cerut Congresului 106 miliarde de dolari, care combină  ajutorul acordat Ucrainei și Israelului.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel