”Vrem să vă ajutăm”. Premierul slovac vizitează Ucraina, dar nu ajunge până la Kiev. Slovacia sprijină aderarea Ucrainei la UE, dar nu și la NATO

Premierul slovac Robert Fico s-a întâlnit miercuri la Ujhorod, în vestul Ucrainei, cu omologul său ucrainean Denis Șmîhal. El a ajuns în Ucraina după ce nega, marți, că în capitala Ucrainei este un război. Șmîhal a spus la întâlnire că, împreună cu guvernul slovac, Kievul construiește o politică „pragmatică”.

Potrivit sme.sk, primul punct din programul de miercuri al lui Robert Fico trebuia să fie o vizită la o școală de predare în limba slovacă, dar autocarul guvernului slovac a trecut mai departe și nu a oprit. În schimb, potrivit publicației slovace, cei doi premieri au mers la centrul balnear Derenivske din apropiere.

„Suntem aici și vrem să vă ajutăm”, i-a spus Fico partenerului său ucrainean și l-a invitat pe Șmîhal în Slovacia, potrivit sme.sk. „Desigur că există subiecte asupra cărora avem opinii diferite, asta e viața politică”, a adăugat șeful guvernului slovac.

Fico l-a asigurat pe premierul ucrainean că Slovacia va sprijini intrarea Ucrainei în Uniunea Europeană, nu va bloca 50 de miliarde de euro din ajutorul financiar UE sau livrările comerciale de arme.

Cu toate acestea, premierul slovac a declarat că guvernul Slovaciei nu va furniza arme Ucrainei şi nu va sprijini intrarea acesteia în NATO.

„Suntem recunoscători națiunii slovace, care ajută Ucraina și ucrainenii în aceste vremuri dificile”, a spus Șmîhal după întâlnire.

Prim-miniștrii ambelor țări au semnat pentru continuarea cooperării menite să restabilească integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei. În același timp, Fico a susținut în urmă cu ceva timp că Ucraina ar trebui să renunțe la o parte din teritoriul său, pentru că nu este realist că Rusia va părăsi Crimeea, Donbasul și Luhansk.

În ultimele zile, Fico a făcut și alte declarații controversate despre Ucraina, punând la îndoială suveranitatea acesteia, de exemplu. Cu o zi înainte de vizita sa la Ujhorod, el a contestat, de asemenea, că există un război la Kiev.

„Chiar crezi că există un război la Kiev? Mergeți acolo și veți descoperi că viața este absolut normală acolo”, a spus Fico, marți, după o ședință de cabinet, desfășurată la Kamenica nad Cirochou, estul Slovaciei, când a fost întrebat de un jurnalist de ce întâlnirea sa cu premierul ucrainean de miercuri nu are loc în Kiev, dar în Uzhgorod, care este situat imediat la granița slovacă.

În aceeași zi, au avut loc atacuri cu rachete asupra Kievului, care au făcut cel puțin 20 de răniți, inclusiv copii.

După întâlnirea de miercuri, Șmîhal a spus că relațiile slovaco-ucrainene intră într-un nou capitol. „Cu guvernul slovac, ne străduim pentru o politică de „pragmatism””, a menționat el.

 

Fico merge apoi la Scholz

 

Reprezentanți cheie din străinătate merg să viziteze Kievul chiar și în condițiile invaziei ruse. Noul prim-ministru polonez Donald Tusk a vizitat acolo luni. Președintele ceh Petr Pavel, în timpul vizitei sale în Ucraina în aprilie 2023, efectuată împreună cu președintele slovac Zuzana Čaputová, a fost nevoit să se adăpostească la Kiev din cauza unei alerte de lovituri aeriene.

După ce guvernul lui Fico a preluat mandatul în octombrie, Bratislava a oprit ajutorul militar către Ucraina din rezervele de stat slovace. Fico a respins, de asemenea, aderarea Ucrainei la NATO, critică sancțiunile anti-ruse, a numit în repetate rânduri Ucraina o țară coruptă și a susținut că actualul conflict ucrainean-rus nu are o soluție militară. „Nu credem într-o soluție militară a conflictului. Nu există o soluție militară”, a subliniat Fico. Guvernul slovac intenționează să ajute Ucraina doar prin furnizarea de ajutor umanitar.

Potrivit biroului guvernului slovac, Fico va călători în Germania după întâlnirea cu Șmîhal. La Berlin, el va purta discuții cu cancelarul federal Olaf Scholz.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel