Vot contra arme. Netanyahu, strâns cu ușa încă din prima zi: Zelenski solicită apărare antiaeriană pentru votul Ucrainei la ONU privind Cisiordania

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

În prima lor discuție, purtată după numirea lui Netanyahu ca premier, președintele Ucrainei Volodimir Zelenski ar fi adus în discuție schimbarea poziției Ucrainei la ONU cu privire la rezoluția asupra teritoriilor palestiniene, scrie Axios.

Potrivit unor oficiali ucraineni și israelieni, care au discutat cu jurnaliștii publicației citate, la scurt timp după numirea sa în funcția de prim-ministru pentru a treia oară, Netanyahu, într-o conversație telefonică cu Zelenski, vineri, 30 decembrie, i-a cerut ca Ucraina să voteze în AG ONU împotriva rezoluției prin care se face apel la Curții Internaționale de Justiție  pentru avizul juridic cu privire la consecințele ocupației israeliene a teritoriilor palestiniene  - Cisiordania.

CIJ ar trebui să se pronunțe, în avizul său, asupra consecințelor juridice ale „ocupării, colonizării și anexării întreprinse de Israel... inclusiv măsurile menite să schimbe compoziția demografică, caracterul și statutul orașului sfânt Ierusalim”, se arată în rezoluție.

Potrivit oficialilor ucraineni, Netanyahu i-a cerut lui Zelenski să-și schimbe poziția și să voteze împotrivă sau cel puțin să se abțină.

Astfel, deși în urmă cu câteva săptămâni, într-un vot preliminar, dintr-un comitet ONU, Kievul s-a pronunțat pentru admiterea rezoluției care solicita părerea CIJ, Ucraina a optat pentru a treia variantă -  nu a participat la votul de vineri din AG ONU.

 

Solicitarea președintelui ucrainean - Vot contra arme

 

Zelenski ar fi spus că, în schimbul unui astfel de vot al Ucrainei, ar dori să vadă o schimbare a poziției noului guvern israelian cu privire la ajutorul acordat Kievului. Președintele ucrainean a cerut o flexibilizare a poziției Israelului în legătură cu eventualele livrări de mijloace de protecție împotriva rachetelor balistice și a dronelor iraniene.

Potrivit sursei ucrainene, Netanyahu nu a făcut nicio promisiune, a menționat că, pe viitor, este gata să discute cererea Kievului, dar Zelenski nu ar fi fost mulțumit de un astfel de răspuns.

În cele din urmă, Ucraina a optat pentru o opțiune neutră, niciun reprezentant ucrainean nefiind prezent la votul Adunării Generale de vineri, „pentru a da o șansă relațiilor cu Netanyahu”, a spus un oficial ucrainean. Cu toate acestea, rezoluția a fost încă aprobată vineri: 87 de țări au fost pentru, 24 au fost împotrivă și 53 s-au abținut.

O sursă israeliană a spus că Netanyahu a fost dezamăgit de faptul că Kievul a ales această decizie, în loc să se abțină în timpul votului.

Cu toate acestea, biroul de presă al lui Netanyahu a declarat publicației Axios că nu comentează despre subiectele abordate de către cei doi lideri, dar remarcă faptul că, în urma conversației, ”Ucraina, care a votat înainte în favoarea rezoluției anti-israeliene, nu a participat la vot de această dată”.

Zelenski nu a menționat subiectele abordate, menționând doar că cei doi au discutat „probleme de cooperare bilaterală, inclusiv sfera securității și interacțiunea pe platformele internaționale”.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel