Germania publică noua listă cu armament pentru Kiev. Motivul real pentru care Berlinul nu a inclus și rachete Taurus, devoalat de președintele Zelenski

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Transport militar al unei mașini de luptă Marder în Germania. Photo source: Bundeswehr
Transport militar al unei mașini de luptă Marder în Germania. Photo source: Bundeswehr

Guvernul german a raportat despre transferul unui alt lot de ajutor militar către Ucraina.

Germania se află în avangarda statelor care ajută militar Ucraina, guvernul de la Berlin transferând echipamente militare esențiale pentru armata ucraineană; de la tancuri Leopard 2 A6 sau obuziere PzH 2000, până la sisteme antiaeriene Patriot, Iris-T, SKYNEX sau Gepard.

Ultima tranșă de ajutor - care include drone, muniții sau echipamente de deminare -  vine după ce, zilele trecute, guvernul german a făcut o solicitare către Rheinmetall pentru livrarea către Ucraina a încă 20 de mașini de luptă ale infanteriei ”Marder”.

Un singur lucru refuză guvernul Scholz să transfere Ucrainei - rachete de croazieră Taurus. Berlinul invocă faptul că un asemenea gest înseamnă implicarea soldaților germani, ceea ce ar escalada conflictul din Ucraina.

Cu toate acestea, așa cum remarca anterior și DefenseRomania, decizia Germaniei de a nu transfera Taurus în Ucraina este legată de importanța majoră pe care aceste echipamente o au pentru arhitectura de apărare națională al Germaniei.

 

Germania dă impresia că nu își poate permite luxul să renunțe la vreo rachetă Taurus

Racheta de croazieră Taurus. Foto: MBDA

În două interviuri acordate ieri pentru Bild și Politico, Președintele Zelenski a vorbit depre ”elefantul din cameră” - furnizarea de rachete Taurus.

Președintele ucrainean spune că a primit semnale de la cancelarul Scholz, din care reiese că reticența Germaniei de a furniza rachete Taurus ar fi legată de amenințările venite dinspre Rusia. „Din câte am înțeles, cancelarul spune că Germania nu este o putere nucleară și că acesta este cel mai puternic sistem de arme din Germania”, explică președintele Ucrainei refuzul lui Scolz de a trimite Taurus.

Zelenski a explicat că șeful guvernului german „mi-a împărtășit mesaje spunându-mi că nu poate să-și lase țara fără o armă atât de puternică” precum sunt rachetele Taurus.

În opinia liderului de la Kiev, o asemenea abordare a Germaniei este greșită. ”Germania, spune Zelenski, se agață de ideea că a avea o rachetă specială o va ajuta în cazul unui război la scară largă cu Rusia. (...) Orice rachete, TAURUS, ATACMS, F-16 nu vor putea proteja pe nimeni de lovituri nucleare, dacă izbucnește un război nuclear”, precizează președintele ucrainean, citat de Politico.

 

Ultima tranșă de ajutor militar din partea Germaniei

 

Germania a transferat un vehicul de comandă pe șenile Warthog (anterior au fost transferate 9 astfel de vehicule).

În plus, au fost transferate 6.000 de muniții de artilerie de calibru 155 mm, 16 UAV-uri de recunoaștere Vector și 30 de UAV-uri de recunoaștere RQ-35 Heidrun, precum și 30 de seturi de contramăsuri împotriva UAV-urilor.

Noul lot de ajutor include, printre altele:

  • două mașini de deminat WISENT 1;

  • 11 sisteme mobile de deminare;

  • 70 de camere cu infraroșu;

  • 680 puști de asalt Haenel MK556;

  • puști de asalt și puști cu lunetă.

 

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel