Avioanele F-16 vor fi arma miracol pentru Kiev? ”Sunt importante, dar ei au nevoie de TAURUS sau ATACMS. Dacă distrugi logistica, nu mai contează câți soldați au rușii”

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
F-16 Fighting Falcon al României. Foto: Forțele Aeriene Române
EXCLUSIV
F-16 Fighting Falcon al României. Foto: Forțele Aeriene Române

Momentul în care vom vedea aeronavele de producție americană pe frontul ucrainean este destul de aproape, iar centrul de pregătire al piloților F-16, inaugurat luni în România are, cu siguranță, o contribuție importantă la Alianța F-16 pentru Ucraina.

Pe 13 noiembrie, ministrul român al apărării, Angel Tîlvăr, împreună cu colegul său olandez Kaisa Ollongren, au deschis Centrul european de pregătire pentru avioane de luptă F-16 de la Baza Aeriană 86 Borcea de lângă Feteşti, unde vor fi antrenaţi și piloţi ucraineni.

Odată cu primirea aeronavelor F-16, Armata ucraineană va primi, fără îndoială, un impuls ca moral, dar și la nivel operativ.

 

F-16 sunt importante, dar ucrainenii au nevoie de lovitura de precizie pe distanțe lungi

Avion Eurofighter cu rachete de croazieră Taurus

Cu toate acestea, așa cum remarca și generalul american Ben Hodges, într-un interviu acordat DefenseRomânia, avioanele F-16 nu vor putea schimba radical regulile joculu.

Avioanele de luptă trebuie analizate într-un ansamblu mai larg care include, printre altele, armele de lovire la mare distanță. Eficacitatea acestora va fi influențată și de tacticile adoptate, ucrainenii fiind nevoiți să se adapteze la realități complet schimbate ale câmpului de luptă, raportat la situația de acum 18 luni.

”Decizia privind F-16 este o decizie bună, dar ar fi trebuit să se întâmple acum 18 luni. Probabil că vom vedea efectul real al F-16 abia vara viitoare. Ceea ce contează este dacă poți integra efectele capacităților care vor ajuta Ucraina să elibereze Crimeea. Asta contează”, a explicat gen. Hodges.

La fel ca în cazul tancurilor Leopard, pare să spună generalul american, avioanele F-16 au întârziat prea mult și  rușii au avut timp să se pregătească.

”Desigur, pentru că am vorbit atât de mult despre asta și a durat atât de mult, rușii vor fi avut timp să se pregătească pentru a contracara asta”, arată Hodges.

 

Lovituri precise cu Taurus și ATACMS și nu mai contează câți soldați au rușii

 

În opinia generalului american, altele sunt armele care pot rupe frontul rus pentru a permite armatei ucrainene să înainteze.

Capacitatea reală de care au nevoie ucrainenii, în opinia mea, este lovitura de precizie pe distanțe lungi. Asta înseamnă că ar putea fi TAURUS, ar putea fi ATACMS, ar putea fi mai multe Storm Shadow sau bombe de diametru mic (GLSDB) - lansate de la sol - sau drone Grey Eagle.

Toate aceste arme de precizie pe distanțe lungi ar putea ajunge și lovi Sevastopol, Sakî, Djankoi, aflate în interiorul Crimeei, dar și centre logistice rusești, așa cum s-a întâmplat în cazul loviturilor cu ATACMS de la bazele aeriene rusești Berdiansk și Luhansk.

”Dacă distrugi cartierele generale și logistica, atunci nu mai contează câți soldați au rușii. Modalitatea de a învinge cantitatea este prin precizie”.

”Și dintr-un motiv sau altul, ne-am ferit  să oferim ucrainenilor acea capacitate de precizie pe distanțe lungi”, a mai adăugat Ben Hodges.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.3.1
pixel