“Vom continua să zburăm”: Pentagonul nu ia în calcul reducerea zborurilor deasupra apelor neutre ale Mării Negre

Ionel Copcea |
Data publicării:

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a declarat, în cadrul unei conferințe de presă desfășurate pe 20.12.2021, că SUA rămân preocupate de prezența trupelor ruse în apropierea frontierei cu Ucraina și, în consecință, zborurile aeronavelor americane peste apele Mării Negre vor continua.

Răspunzând la întrebarea unui jurnalist despre planurile SUA pentru Marea Neagră, Kirby a spus că Marea Neagră face parte din apele internaționale, așa că Aviația Militară americană va continua să zboare în regiune.

În plus, după cum a precizat acesta, decizia de continuare a zborurilor aeronavelor americane se datorează “preocupării permanente” a Statelor Unite cu privire la “prezența militară semnificativă” a trupelor ruse în apropierea graniței cu Ucraina.

“Vom continua să zburăm și vom merge acolo unde dreptul internațional ne permite să facem acest lucru”, a subliniat Kirby, menționând că Pentagonul nu intenționează să reducă amploarea operațiunilor în Regiunea Mării Negre.

De asemenea, reprezentantul Departamentului american al Apărării a confirmat faptul că o comisie a Pentagonului a vizitat recent Ucraina, unde a evaluat sistemul de apărare antiaeriană și antirachetă. Pe baza concluziilor experților americani, în viitorul apropiat, Pentagonul va lua o decizie pentru a răspunde nevoilor Kievului în ceea ce privește sistemele de apărare antiaeriană.

Potrivit topwar.ru, Statele Unite au devenit recent mai active în Regiunea Mării Negre, crescând nu numai numărul zborurilor de cercetare, ci și pe cel al avioanelor de luptă, inclusiv al bombardierelor strategice. Acest lucru este facilitat de Ucraina, care solicită sprijinul SUA nu numai prin furnizarea de arme, ci și prin prezența fizică a navelor și avioanelor americane în Marea Neagră. Potrivit Kievului, americanii sunt capabili să apere Ucraina împotriva unui atac al Rusiei, deși reprezentanții Washingtonului au declarat deja că nici SUA și nici Europa nu vor lupta efectiv pentru statul ucrainean.

Comentariul autorului: Avioane americane de cercetare radioelectronică îndeplinesc zilnic misiuni de tip ISR (Intelligence, Surveillance, Reconnaissance) în proximitatea frontierelor rusești de la Marea Neagră.

În acest scop sunt întrebuințate aeronave de cercetare de tip RC-135V/W Rivet Joint și Challenger 650 ARTEMIS, precum și avioane de patrulare antisubmarin P-8A Poseidon. Până în urmă cu câteva luni, în Regiunea Mării Negre au fost aduse și drone de cercetare strategică de tip RQ-4B Global Hawk, însă zborul acestora în zonă a fost suspendat.

De asemenea, începând din luna octombrie, deasupra apelor neutre ale Mării Negre a zburat, periodic, și o aeronavă de conducere în luptă și indicare a țintelor E-8C Joint STARS.

Tot periodic, deasupra Mării Negre apar și bombardierele strategice americane de tip B-52H Stratofortress sau B-1B Lancer.

De regulă, atunci când avioanele americane se apropie la distanțe mici de frontierele rusești, partea rusă ridică în aer avioane de vânătoare de tip Su-27 și Su-30 pentru escortarea acestora.

În mai multe rânduri, partea americană a protestat împotriva faptului că piloții avioanelor rusești ridicate la interceptare au un comportament agresiv și efectuează manevre periculoase, apropiindu-se la distanțe foarte mici de aeronavele americane.

 

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel