Vladislav Surkov, 'arhitectul' anexării Crimeei: Ucraina nu există. E o confuzie, nu un stat

Darius Muresan |
Data publicării:

Vladislav Surkov, până acum o lună influent consilier al preşedintelui rus Vladimir Putin, susţine că 'Ucraina nu există' şi că ţara vecină este o 'confuzie, nu un stat', într-un interviu publicat miercuri pe portalul Aktualnîe kommentarii, citat de EFE și Agerpres.

Autor al conceptului de 'democraţie suverană' şi un personaj-cheie al politicii Kremlinului faţă de Ucraina începând cu 2013, Surkov a demisionat, aşa cum susţine el, întrucât din 2018 'a început încetinirea naturală a proiectului (ucrainean)' şi 'contextul s-a schimbat'.

Considerat de autorităţile ucrainene drept arhitectul anexării Crimeei şi emisar al separatiştilor proruşi din Donbas, Surkov a exclus că această regiune - scena unui conflict armat din 2014 - se va reintegra cu Ucraina.

'Nu am atâta fantezie ca să-mi imaginez aşa ceva. Donbasul nu merită o asemenea umilire şi nici Ucraina o asemenea onoare', a spus el.

Diagnosticul său despre ţara vecină este dur: 'Ucraina nu există, există ucrainitate. Adică o anumită tulburare a minţii (...). Nu există naţiune. Există broşura 'Ucraina independentă', dar Ucraina, nu'.

'Întrebarea este dacă Ucraina nu mai există sau încă nu există?', a apreciat Surkov, care înclină spre a doua variantă.

 

Surkov spune că doar 'impunerea prin forță' și-a dovedit eficacitatea Rusiei în raport cu Ucraina

 

El declară că ucrainenii - 'nişte tipi încăpăţânaţi' - vor sfârşi prin a construi un stat, deşi a subliniat că 'rămâne de văzut cum va arăta Ucraina, între ce frontiere va exista şi poate câte Ucraine vor fi'.

'Relaţiile (ruşilor) cu Ucraina nu au fost niciodată simple, nici măcar atunci când Ucraina a făcut parte din Rusia', subliniază Surkov, potrivit căruia 'impunerea prin forţă a legăturilor frăţeşti este singura metodă care şi-a dovedit istoric eficacitatea în raport cu Ucraina'.

Fostul consilier prezidenţial, considerat pe vremuri 'eminenţa cenuşie' a Kremlinului, în vârstă de 55 de ani, aflat pe lista cu sancţiuni ale UE şi SUA pentru implicarea sa în criza ucraineană, afirmă că nu are de gând să revină în administraţia publică.

'O să văd ce e pe piaţa muncii, găsesc eu ceva. Cu sancţiunile şi toxicitatea mea politică nu va fi uşor', a remarcat în final Surkov, întrebat despre planurile sale.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel