Vladimir Vladimirovici Putin a câștigat alegerile „libere” din Rusia cu 87%

Vladimir Putin a câștigat alegerile prezidențiale din Rusia cu 87% din voturi, conform unui exit-poll realizat de institutul oficial Vtsiom, potrivit Agerpres, care citează AFP.

Potrivit Comisiei Electorale Ruse, liderul de la Kremlin a obținut 87,97% din voturi după numărarea a 24% dintre buletinele de vot.

Televiziunea rusă de stat l-a declarat pe Putin învingător în alegeri, bazându-se pe mai multe exit-poll-uri, conform dpa.

Votul care i-a adus lui Putin al cincilea mandat la Kremlin a fost însoțit de numeroase proteste, în special „Amiază împotriva lui Putin” organizate la apelul opoziției, la care au participat mii de oameni în întreaga lume.

Rezultatele oficiale inițiale privind alegerile prezidențiale din Rusia vor fi date publicității încă de duminică seară, dar primele rezultate semnificative vor apărea luni.

În alegerile precedente, previziunile exit-poll-urilor au fost conforme cu rezultatele finale. Dacă va fi ales cu 87% din voturi, ar fi un record pentru Putin, care a primit 76,7% din voturi în ultimul scrutin prezidențial din 2018.

Imediat au urmat mai multe reacții la nivel internațional. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Putin este „beat de putere” și „vrea să conducă etern”.

El a estimat într-un mesaj pe rețelele de socializare că alegerile prezidențiale din Rusia „nu au nicio legitimitate”.

Casa Albă a transmis la rândul ei că alegerile ruse „în mod evident nu au fost nici libere, nici corecte”, dat fiind modul în care Putin și-a încarcerat oponenții și i-a împiedicat pe alții să candideze.

„Alegerile prezidențiale din Rusia nu sunt legale, libere și echitabile”, a reacționat într-un comunicat Ministerul Polonez al Afacerilor Externe, adăugând că scrutinul s-a desfășurat „într-un context de represiuni severe” și în regiunile ocupate din Ucraina, cu încălcarea dreptului internațional.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel