Vladimir Putin şi Angela Merkel se vor întâlni sâmbătă. Posibile subiecte pe agendă

S.I. Catalin |
Data publicării:
cancelarul german, Angela Merkel si presedintele rus, Vladimir Putin
cancelarul german, Angela Merkel si presedintele rus, Vladimir Putin
Preşedintele Rusiei Vladimir Putin urmează să întreprindă o vizită în Germania, în cursul căreia se va întâlni pe data de 18 august cu premierul german Angela Merkel, a declarat Steffen Seibert, purtător de cuvânt al Guvernului de la Berlin, potrivit agenţiei de ştiri Tass.


Cei doi lideri sunt aşteptaţi să se întâlnească în jurul orei 16:00 GMT (18:00 ora locală) în Castelul Meseberg, o reşedinţă guvernamentală germană situată la 70 km nord de Berlin.

„Vor discuta agenda bilaterală, vor aborda cu siguranţă tema conflictului sirian, care a fost o cauză a îngrijorării noastre de multă vreme, precum şi situaţia din estul Ucrainei şi probleme din domeniul energiei", a declarat Seibert.

Contactele la cel mai înalt nivel dintre Rusia şi Germania au fost reluate în ultimele luni, în timp ce relaţiile dintre cele două state au fost glaciale din 2014, adică de la începutul conflictului în Ucraina.

Pe fondul destinderii, Angela Merkel s-a deplasat în luna mai la Soci, staţiune celebră pe coasta rusă a Mării Negre, în prima sa vizită în Rusia din 2015.

Ea s-a întâlnit apoi într-o atmosferă discretă cu şeful Statului Major al armatei ruse, Valeri Gherasimov, un oficial rus aflat pe lista cu sancţiuni a UE din cauza conflictului ucrainean, şi cu ministrul de externe rus Serghei Lavrov. Cei doi responsabili ruşi au fost primiţi apoi la fel de discret şi de către preşedintele francez Emmanuel Macron.

Germania şi Franţa sunt ţări mediatoare ale procesului de pace în Ucraina, care astăzi pare să se afle în impas. Rusia este acuzată că îi sprijină militar pe separatiştii din estul ucrainean în conflict cu Kievul.

O altă temă importantă pentru Berlin şi Moscova este construirea şi punerea în funcţiune către sfârşitul anului 2019 a gazoductului Nord Stream II, pe sub Marea Baltică, ce urmează să aprovizioneze Europa cu gaze ocolind Ucraina. Merkel vrea să obţină asigurări pentru ca Ucraina să rămână un jucător pe piaţa tranzitului de gaze.

În Siria, Germania joacă un rol secundar în coaliţia angajată împotriva grupării jihadiste Statul Islamic, dar ea are relaţii strânse cu actori din regiune, cum ar fi Turcia sau kurzii din Irak. Berlinul găzduieşte, de asemenea, mii de refugiaţi sirieni.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel