Vizită strategică efectuată în Ucraina de către “numărul unu” în problemele militare ale NATO

Cătălin Costea |
Data actualizării: | Data publicării:

În perioada 6-7 aprilie, președintele Comitetului Militar al NATO, Stuart Peach, care este și consilier militar principal al secretarului general al alianței, a efectuat o vizită în Ucraina unde s-a întâlnit cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski și cu comandantul-șef al Forțelor Armate din Ucraina, general colonel Ruslan Khomchak.

Potrivit comunicatului de presă emis de alianță, în cadrul întâlnirii cu președintele Zelenski, Peach a reafirmat parteneriatul valoros al NATO cu Ucraina și sprijinul deplin al suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei. Discuțiile s-au concentrat asupra reformelor de apărare ale Ucrainei, evoluțiile din Ucraina și regiunea Mării Negre, precum și pe participarea Ucrainei la misiunile NATO.

Președintele Comitetului Militar a declarat că „Alianța salută angajamentul președintelui Zelenski pentru o soluționare pașnică a conflictului din estul Ucrainei. Aliații NATO sunt uniți în condamnarea anexării ilegale a Crimeei de către Rusia și a acțiunilor sale agresive din estul Ucrainei. Facem un apel către Rusia să pună capăt sprijinului acordat militanților din estul Ucrainei și să își retragă forțele de pe teritoriul ucrainean. Ucraina este unul dintre cei mai apropiați și mai importanți parteneri ai NATO ”.

Deplasându-se și în vestul Ucrainei, la Lvov, Peach s-a întâlnit cu comandantul-șef al Forțelor Armate din Ucraina, general colonel Ruslan Khomchak, cu care a discutat, de asemenea, despre situația de securitate din Ucraina și din regiune, precum și despre parteneriatul Ucrainei cu NATO și progresul reformelor de securitate și apărare ale Ucrainei.

Peach a felicitat Ucraina pentru efortul depus în ultimii șapte ani pentru apărarea cetățenilor și teritoriului și a subliniat că NATO salută eforturile Ucrainei de a pune în aplicare reformele majore. ”Acest impuls trebuie să continue, pentru a consolida instituțiile democratice ale Ucrainei, a consolida statul de drept, a lupta împotriva corupției și a continua reformarea sectorului de securitate și apărare. Aceste reforme sunt esențiale pentru a apropia Ucraina de partenerii săi euroatlantici.”

Comentariul autorului: În pofida afirmațiilor oficiale, care susțin că vizita lui Stuart Peach a fost planificată cu mult timp înainte, foarte probabil acesta a fost decisă în ultimele zile, reprezintă o acțiune de diplomație militară și este legată în mod direct de mișcările masive de trupe ruse spre frontiera ucraineană și, implicit, de iminența escaladării situației de securitate dintre cele două țări.

Astfel, analizând semnificația vizitei efectuate de “numărul unu” al alianței în probleme militare și declarațiile făcute de acesta, se poate spune, pe scurt, că NATO transmite două mesaje principale. Primul mesaj este unul direct, adresat președintelui ucrainean, căruia i se recomandă să se limiteze la “soluția pașnică” de abordare a problemelor cu Rusia. Acesta este asigurat de sprijinul NATO, însă doar pentru “condamnarea acțiunilor Rusiei”, fiind evitat orice angajament militar și orice formularea care ar putea încuraja Ucraina să forțeze lucrurile pe calea militară.

Celălalt mesaj este adresat, în mod indirect, Rusiei și are rolul de a transmite solidaritatea alianței cu Ucraina și atenționarea că, în funcție de cursul evenimentelor, susținerea Ucrainei s-ar putea transforma într-un sprijin militar real.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel