Rusia acuză SUA și Marea Britanie că au testat sistemele ruse de apărare și avertizează că e mai bine să fie „liniște” în Marea Neagră

Eduard Pascu |
Data actualizării: | Data publicării:

În același timp, vice-ministrul rus de externe Serghei Riabkov a menționat că ”ar fi mai bine să păstrăm liniștea Mării Negre în loc să încercăm să încălzim sentimentele de răzbunare”.

Statele Unite și Regatul Unit au încercat să forțeze sistemul de apărare de coastă al Rusiei prin provocarea lor cu un distrugător în Marea Neagră, a declarat vice-ministrul rus de externe Serghei Riabkov într-un interviu pentru revista International Affairs, transmite Tass.

Potrivit acestuia, Washingtonul și Londra au înțeles pe deplin consecințele unor astfel de acțiuni și au realizat natura reacției Moscovei. "Și totuși, au încercat să testeze hotărârea noastră de a răspunde cu forța, dacă este necesar, și au încercat să forțeze sistemul nostru de apărare de coastă și sistemul de control asupra apelor noastre", a mai spus diplomatul. "Este clar că au încercat să atingă anumite obiective cu acest lucru, ceea ce este lamentabil".

"Sper că Royal Navy, guvernul britanic de pe Downing Street, Pentagonul și Casa Albă au înțeles ceva din această escaladare", a mai declarat Serghei Riabkov.

Riabkov a menționat că exercițiile internaționale Sea Breeze 2021 ”au atras atenția” Moscovei. "Suntem gata să respingem orice provocare", a subliniat el.

"Dar avertizăm că ar fi mai bine să păstrăm liniștea Mării Negre în loc să încercăm să încălzim sentimentele de răzbunare împărtășite de o parte semnificativă a conducerii de la Kiev. Marea Britanie și SUA o fac intenționat pentru a alimenta aceste iluzii de răzbunare la Kiev. Vedem chiar prin intermediul Kievului”, a mai psus diplomatul.

Pe 23 iunie, distrugătorul britanic Defender care se îndrepta din spre portul Odessa spre Batumi, Georgia a fost întâmpinat de nave ale Forțelor Ruse din Marea Neagră și avioane de vânătoare și bombardament. Evenimentul a avut loc traect de Crimeea. Rusia susține că nava britanică a încălcat frontiera rusă, în timp ce Marea Britanie care nu recunoaște Crimeea ca teritoriu rusesc ci ucrainean susține că distrugătorul naviga pe o rută recunoscută internațional din spre Ucraina spre Georgia. 

Pe 24 iunie avioane de vânătoare ruseşti au hărţuit în Marea Neagră o fregată a forţelor navale olandeze. Aceste hărțuiri au durat cici ore și ele ''sunt contrare dreptului de liberă utilizare a mării'', notează Ministerul olandez al Apărării. 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel