Val de demisii și demiteri în Ucraina. Vizați, oficiali din Ministerul Apărării, Procuratură sau Administrația Prezidențială

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Volodimir Zelenski a anunţat în discursul său de azi-noapte că există deja decizii cu privire la înlocuirea unor funcţionari de diferite niveluri din ministere şi alte structuri guvernamentale centrale, precum şi din regiuni.

Dacă până acum două săptămâni nu se discuta decât de lupta împotriva agresiunii Federației Ruse, în ultimele zile au explodat în presa națională din Ucraina mai multe scandaluri de corupție.

Preşedintele ucrainean spune că există deja decizii cu privire la înlocuirea unor funcţionari. Zelenski nu a dat nume, dar media ucraineană relatează că unii miniştri ar putea fi destituiţi imediat.

Săptămâna trecută DNA-ul ucrainean anunța că l-a reținut pe ministrul adjunct al infrastructurii Vasily Lozinsky pentru că a primit 400.000 de dolari pentru achiziționarea de generatoare la prețuri umflate.

În acelaşi timp, adjunctul procurorului general, Oleksi Simonenko, şi-a anunţat demisia, iar presa susţine că decizia are legătură cu dezvăluirile despre vacanţa sa de Anul Nou petrecută în Spania împreună cu familia, în condiţiile Legii marţiale care restricţionează intrările şi ieşirile din ţară. Procurorul ar fi călătorit cu o limuzină de lux deţinută de un om de afaceri, iar şofer a fost bodyguardul său, care este în acelaşi timp şi şeful securităţii unui lanţ hotelier.

 

Mâncare la suprapreț pentru armată

 

La Ministerul Apărării sunt cercetări după ce presa a aflat că hrana pentru armată a fost cumpărată la suprapreţ. Trebuie spus că informațiile publicate de presa ucraineană s-au bazat pe o o serie de documente nepublice, primite de la o „sursă din Forțele Armate”, în condițiile în care Ucraina se află sub Legea Marțială.

Adjunctul lui Reznikov de la ministerul apărării a demisionat pe fondul scandalului care implică achiziționarea de produse pentru Forțele Armate. Ministrul adjunct al Apărării Viacheslav Shapovalov a demisionat pentru a păstra încrederea societății și a partenerilor internaționali și a „asigura obiectivitatea în timpul clarificărilor suplimentare și eventualelor investigații”.

 Ancheta verifică achiziții în valoare de peste 13 miliarde de hrivne (aprox. 320 mil euro).

 

Demisii/demiteri pe bandă

 

Pe 24 ianuarie, șeful adjunct al Oficiului Președintelui, Kyrylo Timoșenko, a demisionat din funcție. De asemenea, mai mulți șefi de administrații regionale de stat, legați de Timoșenko, ar putea fi demiși.

Astfel, la ședința de astăzi, Guvernul ucrainean plănuiește demiterea a 5 șefi ai administrațiilor regionale de stat. Potrivit UPravda, este vorba despre șefii administrațiilor regionale Dnipropetrovsk (Valentyn Reznichenko), Zaporijjia (Olexandr Starukh), Kiev (Oleksii Kuleba), Sumîi (Dmytro Jivytskyi) și Herson (Iaroslav Ianușevici).

Potrivit interlocutorilor publicației NV, Oleksii Kuleba, șeful Administrației Regionale de Stat Kiev, ar putea fi numit în funcția de șef adjunct al Oficiului Președintelui, în locul lui Timoșenko.

De asemenea, Pavlo Halimon, adjunctul șefului Partidului Slujitorul Poporului (partidul prezidențial), și-a pierdut postul după ce presa ucraineană a aflat că a acesta cumpărat o casă în centrul Kievului în timpul războiului, la un preț subevaluat, de 5 ori mai mic decât prețul pieței.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel