Veste uriașă pentru Ucraina: Vetoul Ungariei a fost înfrânt, iar UE deblochează ajutorul de 50 de miliarde de euro

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Viktor Orban / facebook
Viktor Orban / facebook

Liderii UE au convenit joi asupra unui ajutor de peste 50 de miliarde de dolari pentru Ucraina, potrivit unui oficial de rang înalt al UE, trecând peste mai multe luni de opoziție manifestată de Ungaria pentru a asigura o finanțare critică, în timp ce progresele pe câmpul de luptă stagnează, iar sprijinul din partea Statelor Unite pare incert.

În cadrul unor întâlniri de urgență la Bruxelles, premierul ungar Viktor Orban, care a petrecut luni de zile criticând ajutorul, a fost în cele din urmă de acord să semneze.

Acordul reprezintă o victorie pentru liderii UE, care s-au luptat din ce în ce mai mult să negocieze cu Orban în privința unor probleme-cheie, în special războiul Rusiei din Ucraina, iar acest lucru este o veste bună pentru Ucraina, care duce o lipsă disperată atât de muniție, cât și de bani.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat că cele 27 de state membre ale UE au ajuns la un acord privind ajutorul acordat Ucrainei, la puțin peste o oră de la începerea summitului liderilor blocului comunitar și în ciuda amenințărilor Ungariei de a se opune acestui demers.

Anunțul a fost făcut în ciuda obiecțiilor ferme ale Ungariei în decembrie și în zilele premergătoare summitului de joi de la Bruxelles.

Michel a declarat că această mișcare "asigură o finanțare constantă, pe termen lung și previzibilă pentru Ucraina" și demonstrează că "UE își asumă rolul de lider și responsabilitatea în ceea ce privește sprijinul pentru Ucraina... știm care este miza", a precizat oficialul.

 

Dacă vetoul Ungariei nu era depăşit, U.E nu avea un ''plan B'' pentru Ucraina

 

Premierul polonez, Donald Tusk, a declarat joi că nu există un "plan B" în ceea ce privește ajutorul Uniunii Europene pentru Ucraina, iar premierul ungar Viktor Orban, care îl blochează, trebuie să decidă dacă Ungaria "face parte din comunitatea noastră", potrivit Reuters.

,,Trebuie să jucăm dur și corect, dar nu există loc pentru compromisuri. Nu există cale de mijloc - fie ești de partea ucraineană, fie de partea rusă", a declarat Tusk înaintea unui summit al liderilor celor 27 de țări membre ale UE.

Orban este singurul dintre cei 27 de lideri care și-a exprimat dezaprobarea față de un pachet de ajutor oferi ucrainei de către UE și care a solicitat un vot anual asupra ajutorului pe termen lung.

Summitul de joi este considerat ultima oportunitate de a ajunge la un acord asupra unui plan pe patru ani pentru un ajutor economic de 50 de miliarde de euro (53,93 miliarde de dolari) pentru Ucraina, care este victima unei invazii ruseşti începute în 2022.

Ungaria, care cultivă legături strânse cu Moscova, a făcut presiuni pentru o revizuire anuală care i-ar da dreptul de veto asupra plăților făcute către Ucraina în fiecare an.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel