Vehiculul blindat Wagner-wagon al mercenarilor ruși, prezent în Republica Centrafricană

Wagner-wagon, sursă foto: Rob Lee Twitter
Wagner-wagon, sursă foto: Rob Lee Twitter

Un vehicul blindat de tipul Ural-432007-0111-31 folosit de mercenarii ruși din cadrul Wagner Group a fost fotografiat în Republica Centrafricană

Potrivit celor de la Defence-Blog, blindatul cunoscut sub denumirea de Wagner-wagon, aparține companiei de securitate Wagner și se află în Republica Centrafricană în sprijinul Ministerului rus al Apărării.

Wagner Group și-a făcut de-a lungul timpului prezența în zone de conflict precum estul Ucrainei, Libia, Siria sau Sudan. Compania aparține omului de afaceri Yevgeny Prigozhin, cunoscut ca „bucătarul lui Putin”, un apropiat al Kremlinului. De-a lungul timpului Putin a negat legăturile cu Wagner Group.

 

 

Companiile militare private, precum Wagner Group, sunt de fapt ilegale în conformitate cu legislația rusă. Cu toate acestea, este permis ca ele să funcţioneze în anumite condiţii, ceea ce face ca că, într-un fel sau altul, să fie într-un ’’parteneriat’’ cu statul rus.

În decembrie 2020, Consiliul de Securitate al ONU a cerut plecarea mercenarilor şi a luptătorilor străini din Libia. La începutul acelei luni, emisarul interimar al ONU în Libia, Stephanie Williams, a susţinut că aproximativ 20.000 de "forţe străine şi / sau mercenari" se află încă în Libia.

Rusia a anunţat la mijlocul lunii decembrie 2020 că a trimis 300 de instructori militari suplimentari în Republica Centrafricană, unde susţine regimul în funcţie, după o ofensivă a unor grupări rebele descrisă de guvern drept 'tentativă de lovitură de stat'.

Purtătorul de cuvânt al guvernului de la Bangui, Ange Maxime Kazagui, anunţase venirea a 'câteva sute' de soldaţi ruşi şi de echipamente grele în cadrul unui acord de cooperare bilaterală, fără însă a preciza numărul lor şi nici data sosirii.

Gărzi private de securitate angajate de companii ruseşti asigură deja protecţia preşedintelui Faustin Archange Touadéra, candidat la un nou mandat, iar instructori ruşi antrenează forţele armate ale acestei ţări cu 4,9 milioane de locuitori, printre cele mai sărace din lume.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel