Vehiculul blindat Ajax, prea zgomotos şi prea lent pentru gustul armatei britanice. Înalţi oficiali militari urmează să fie traşi la răspundere

S.I. Catalin |
Data publicării:

Unul dintre programele cheie de înzestrare militară ale Marii Britanii a ajuns pe masa comisiei parlamentare britanice pentru apărare, nu pentru aprobare, ci pentru a încerca să găsească o rezolvare cu privire la problemele tehnice şi de proiectare ale vehiculelor blindate Ajax, care sunt prea zgomotoase şi prea lente.

Potrivit publicaţiei Defense News, Comisia de Apărare din Parlamentul britanic urmează să chestioneze mai mulţi înalții oficiali din Ministerul Apărării și pe pe reprezentanţii companiei General Dynamics UK cu privire problemele semnificative de proiectare ale vehiculelor blindate Ajax.

 

Achiziţionarea mai multor vehicule blindate Ajax, în diferite configuraţii, reprezintă una dintre priorităţile armatei britanice


Marea Britanie este de mai mulţi ani într-o cursă continuă, disperată am putea spune, pentru îmbunătăţirea capacităţilor de luptă ale forţelor sale armate. Cu toate acestea, Ministerul britanic al Apărării se loveşte continuu de piedici privind implantarea unor programe de înzestrare militară – prea puţin bani, întârzieri nejustificate şi mai nou probleme tehnice la vehicule militare noi.

La începutul acestui an, DefenseRomania a precizat într-o amplă analiza, citând surse britanice, ca vehiculele blindate Ajax, intrate într-o etapă de testare, s-au dovedit prea zgomotos şi prea lent pentru gustul militarilor biritanici. Londra acuzând probleme semnificative de proiectare ale vehiculele blindate Ajax, din partea companiei dezvoltatoare General Dynamics Land System [GDLS].

Săptămâna trecută, General Dynamics a trimis un prim raport către Comisia de Apărare din Parlamentul britanic. Compania a recunoscut ca unele vehiculele blindate Ajax sunt mult prea zgomotoase, dar a dat asigurări că remedierea acestor probleme este în curs de desfășurare.

În septembrie 2014, Ministerul britanic al Apărării a anunțat o comandă pentru 589 de vehicule blindate noi Scout SV [denumite ulterior „Ajax” – în toate cele şase versiuni ale sale ] de la producătorul american General Dynamics Land System [GDLS] pentru aproape 4,5 miliarde de euro. Era vorba atunci de înlocuirea vehiculelor blindate CVR (T) ale armatei britanice.

Primul vehicule blindat de luptă Ajax ar fi trebuit să fie livrat în 2017. Cu toate acestea, termenul nu a fost îndeplinit, armata britanică primind în cele din urmă 14 vehicule Ajax pentru testare în 2020. Această întârziere a fost cauzată de dificultățile de integrare ale tunului CT40 de 40 mm pe turela vehiculelor blindate de luptă Ajax.

 

Etapa de testare a vehiculelor blindate Ajax a fost oprită pentru a doua oară

 

La sfârşitul lunii trecute, DefenceRomania a precizat că etapa de testare şi verificare a noi flote de vehicule de luptă pentru infanterie Ajax, a armatei britanice, a fost oprită pentru a doua oară. Motivul: aceste vehicule sunt atât de zgomotoase încât militarii britanicii au avut nevoie de investigaţii medicale la nivelul cailor auditive.

La momentul respectiv, Ministerul britanic al Apărării a declarat că etapa de testare a noi flote de vehicule de luptă pentru infanterie Ajax – pentru care britanicii au alocat  5,5 miliarde de lire – a fost din nou suspendată, ca urmare a îngrijorărilor cu privire la impactul pe care zgomotul produs de aceste vehicule îl are asupra militarilor.

Cu toate acestea, ministerul britanic al Apărării a dat asigurări că testarea vehiculelor de luptă Ajax va fi reluat atunci când problema o să fie remediată.

În luna iunie, DefenceRomania a precizat, citând surse media britanice, că ministerul britanic al Apărării este nemulţumit de zgomotul excesiv şi vibrațiile pe care le produce caroseria vehiculelor Ajax, atunci când acestea sun în mişcare.

Aceste probleme ar fi determinat armata britanică să impună restricții de viteză vehiculului și să limiteze timpul în care militarii le pot opera.

Faptul că ministerul britanic al Apărării este nemulţumit de calitatea noilor sale vehicule blindate de luptă, provocă îngrijorări deoarece programul militar de înzestrare Ajax este fundamental pentru modernizarea şi îmbunătăţirea capabilităţilor de luptă ale forţelor armate.

Se pare că aceste blindate nu puteau circula cu o viteză mai mare de 30 km / h, deoarece zgomotul excesiv şi vibrațiile erau atât de mari încât echipajul era obligat să poarte o protecție auditivă. Mai mult, vehiculele Ajax, supuse testelor de către militarii britanice, sunt destul de rigide şi stau destul de prost la capitolul mobilitate – una dintre cauzele acestor probleme este legată de masa vehiculului care este mai mare de 40 de tone.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel