Vehicule blindate moderne pentru transportul trupelor ucrainene. Ucraina ar putea avea o flotă de până la 200 de vehicule MRAP

Cătălin Costea |
Data publicării:

Încă de la începutul invaziei rusești, Ucraina a fost sprijinită destul de generos cu diverse tipuri de vehicule blindate ușoare de transport, devenind utilizator, printre altele, de Bushmaster australiene sau Husky britanice. Următorul vehicul din această clasă care i-a fost oferit este MRAP-ul (Mine Resistant Ambush Protected) american  M1224 MaxxPro.

În prezent, Ucraina ar putea avea o flotă de până la 200 de vehicule MRAP, dintre care majoritatea sunt reprezentate de Bushmaster și M1224 MaxxPro, urmate numeric de vehicule Husky, Kirpi (Turcia) și Mastiff (Marea Britanie).

M1224 MaxxPro este un vehicul de clasă MRAP dezvoltat de compania americană Navistar Defence împreună cu producătorul israelian Plasan, responsabil de producerea blindajului. În total, au fost produse peste 7.000 de astfel de vehicule, care se află încă în exploatarea mai multor armate ale lumii, inclusiv SUA și Emiratele Arabe Unite.

Vehiculul are dimensiuni generoase, de 6,25 × 2,62 × 2,92 m și o greutate de aproximativ 17 tone, permițând o sarcină utilă de aproximativ 4,5 tone. Sursa de putere este reprezentată de un motor diesel Navistara DT-M10 de 425 de cai putere. 

Protecția împotriva minelor este asigurată de un șasiu blindat în formă de V. În interior, în afară de șofer și trăgătorul la mitralieră pot fi transportați patru până la șase militari. În partea superioară, există o turelă care reprezintă postul de luptă al trăgătorului echipat cu armament individual ușor, de 7,62, sau 12,7 mm.

Ca la majoritatea vehiculelor pe roți, deplasarea în teren moale (noroios) poate reprezenta o problemă pentru îndeplinirea misiunilor în anumite zone, însă nivelul de protecție oferit de MRAP este un beneficiu incontestabil pentru trupele ucrainene care încă folosesc vehicule UAZ-469 sau chiar civile.

De asemenea, primirea de către Ucraina a unui număr însemnat de vehicule din categoria MRAP poate fi considerat un sprijin valoros având în vedere numărul mare de mine și explozibili improvizați existent în zonele de operații.

Aceste tipuri de vehicule oferă, de asemenea, un nivel de protecție mai bun față de clasicele BMP-1(2) sau BTR ucrainene, inclusiv împotriva focului de artilerie. Desigur, ele nu pot asigura protecția împotriva efectelor unei lovituri directe, însă pot proteja împotriva fragmentelor produse de obuzele puternice care explodează foarte de aproape de vehicul.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel