”Vedem progrese semnificative în ultimele 72 de ore”. Se mișcă lucrurile pe frontul de sud? Presa ucraineană a explodat după declarațiile Casei Albe

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Militari ucraineni din Brigada 46 Aeropurtată, facebook
Militari ucraineni din Brigada 46 Aeropurtată, facebook

Tonul oficialilor americani s-a schimbat semnificativ în ultimele zile. Astfel, dacă înainte declarațiile se rezumau la a constata luptele dificile și sângeroase care au loc pe frontul din sudul Ucrainei, acum se vorbește de rezultate pozitive pentru forțele Kievului.

John Kirby, cel care este coordonatorul de comunicare strategică al Consiliului Național de Securitate al SUA, a precizat într-o conferință de presă că ultimele date arată o dezvoltare pozitivă a situației pentru contraofensiva ucraineană, care a făcut progrese semnificative în sud în ultimele 72 de ore, notează Reuters.

Dacă despre străpungerea primei linii de apărare a rușilor se adună informații tot mai credibile, John Kirby vorbește și de un ”oarecare succes” al ucrainenilor în încercările lor de a crea breșă prin linia a doua de apărare. 

„Am observat în ultimele 72 de ore un progres important al forțelor armate ucrainene... în acea linie de înaintare sudică care iese din zona Zaporijia și au obținut un oarecare succes împotriva celei de-a doua linii de apărare rusă”, a spus White. John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Camerei, a declarat.

Informația a fost rapid preluată de majoritatea presei ucrainene. Astfel, UPravda, scrie că ”SUA au observat progrese notabile în sud”, în timp ce Unian relatează la rândul despre declarația Casei Albe privind progresul al Forțelor Armate în sudul regiunii Zaporijia.

La rândul său, LB acoperă subiectul și remarcă încă o declarație făcută de Kirby cu privire la atitudinea precaută a Ucrainei, deși a obținut câteva câștiguri importante:„Asta nu înseamnă că (ucrainenii n.r.) nu sunt conștienți că au încă niște lupte grele în fața lor în timp ce încearcă să împingă mai spre sud sau că Rusia ar putea lansa o contraacțiune”, a adăugat oficialul militar.

Zilele trecute, WSJ, citând surse ucrainene, a raportat că Forțele de Apărare au reușit să străpungă linia principală de apărare a invadatorilor ruși din sud-estul țării. Luptătorii au avansat mai departe de la Robotîne către la Novoprokopivka și au avut succes sub Verbove.

Forțele ucrainene - probabil, în principal, Brigada 82 de Asalt Aeropurtată și Brigada 46 Aeropurtată -  avansează pe la vest de localitatea Verebove printre mine, baricade și tranșee și își continuă ofensiva în direcția Melitopol.

 

Resetarea strategiei militare a Ucrainei

Șeful Armatei Ucrainei, generalul Valeri Zalujnîi; comandantul suprem al forțelor comune NATO din Europa, generalul Christopher Cavoli; șeful Statului Major al Apărării Marii Britanii, amiralul Anthony Radakin

Contraofensiva ucraineană a început în iunie cu pierderi ridicate, iar rezultatele s-au lăsat așteptate. Drept pentru care, planificatorii militari au decis să schimbe strategia, iar rezultatele încep să se vadă.

Se pare că un rol important l-au jucat și consultările dintre generalii ucraineni și cei occidentali, în special între șeful Armatei ucrainene gen. Valeri Zalujnîi și omologii său din SUA și Marea Britanie, generalul Mark Milley, respectiv amiralul Tony Radakin.

The Guardian dezvăluia zilele trecute cum a decurs una una dintre aceste întâlniri, desfășurate la granița polono-ucraineană.

Scopul principal al consiliului militar, așa cum scrie The Guardian, „a fost de a ajuta la resetarea strategiei militare a Ucrainei”. Liderii militari ucraineni și comandanții NATO au discutat ce se poate face pentru „accelerarea progresului contraofensivei Ucrainei”.

Casa Albă este îngrijorată de ideea că SUA este prea strâns implicată în războiul dintre Rusia și Ucraina, așa că lui Mark Milley s-a „interzis să vină în Ucraina”. În schimb, la întâlnire au luat parte comandantul suprem al forțelor comune NATO din Europa, generalul Christopher Cavoli, și șeful Statului Major al Apărării Marii Britanii, amiralul Anthony Radakin.

Rezultatul întâlnirii de la graniță rămâne necunoscut, sursele britanice sunt reticente în a-l raporta, scrie The Guardian. Cu toate acestea, există indicii că strategia Ucrainei s-a schimbat oarecum în urma discuțiilor. „Cred că puteți vedea că se concentrează pe frontul Zaporijia”, a spus o persoană din interior. Iar rezultatele din ultimele zile par să certifice că schimbarea strategiei a fost decizia corectă.

Citește și: Ofițer ucrainean: Trupele noastre au spart prima dintre cele trei linii de apărare ale rușilor. Următorul obstacol: Verebove

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel