”Livrările de armament în Ucraina ne-au transformat în inamicul nr 1 la Moscova”. Varșovia: Doar înfrângerea Rusiei ne ține în siguranță

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Tanc de luptă de producție germană Leopard 2, aflat în dotarea Poloniei. Foto: Wikimedia Commons
Tanc de luptă de producție germană Leopard 2, aflat în dotarea Poloniei. Foto: Wikimedia Commons

Președintele Poloniei, Andrzej Duda, a cerut prudență referindu-se la analizele care dau ca sigură înfrângerea Rusiei în războiul împotriva Ucrainei. 

Liderul polonez a menționat că speră ca Putin să piardă, dar „în prezent avem o situație în care tăvălugul rusesc zdrobește Ucraina, sute de oameni mor pe front în fiecare zi, în timp ce sunt peste 100 de milioane de ruși și mai puțin de 40 de milioane de ucraineni”.

"Doar uitându-ne la aceste cifre vedem cine are puterea aici. Pentru ruși, viața umană nu înseamnă nimic, pentru ucraineni fiecare viață își merită greutatea în aur. Vorbim de culturi diferite. Rusia este o superputere nucleară, are stocuri uriașe de arme - și ce zici de faptul că râdem de faptul că scoate tancuri încă din anii 1960, când fiecare tanc cântărește 50-60 de tone. Dacă merge, îl va zdrobi, indiferent dacă este modern", a spus președintele Andrzej Duda într-o conversație cu Almar Latour, CEO al Dow Jones, editorul „The Wall Street Journal”. 

Duda a mai subliniat că Putin va pierde atunci când armata rusă va fi împinsă dincolo de granițele recunoscute internațional ale Ucrainei. Între timp, Rusia se mobilizează din ce în ce mai mult, economia ei trece în modul de război, iar propaganda ”zombifică” populația.

 

De ce polonezii vor zero Rusia

 

”Oamenii spun că este uimitor că în acest moment polonezii îi ajută atât de minunat pe ucraineni. Familiile noastre își amintesc că captivitatea rusă se termină cu un glonț în ceafă. Că rușii împușcă prizonieri, așa cum au împușcat ofițerii polonezi la Katyn, pentru a ucide intelectualitatea poloneză și a lichida națiunea poloneză. Au ucis 20.000 Intelectualii polonezi au împușcat în ceafă în Katyn, Miednoje, Harkov și în alte locuri. A fost ordinul lui Stalin: un document din anii 90 a fost găsit la Moscova și arătat, există dovezi, nu există nicio îndoială.

Toată lumea știe că rușii violează, jefuiesc, fură - nimeni nu a trebuit să le ceară polonezilor să meargă la granița de est și să ia ucrainenii în casele lor. Nu a fost nevoie să construim tabere de refugiati. Știm că doar înfrângerea Rusiei ne va ține în siguranță - statele baltice și Polonia în primul rând, dar și țările din Europa de Vest. Le reamintesc vecinilor noștri germani că rușii au fost până la Berlin”.

 

Ajutorul polonez

 

Președintele Poloniei a enumerat câteva dintre echipamentele trimise Ucrainei în ultimele luni. 

”Am decis că vom putea face față acestei sarcini (furnizarea de arme în Ucraina n.r), conștienți fiind că în momentul de față suntem inamicul nr 1 pentru Rusia. Este sacrificiul nostru pentru securitatea noastră și a părții noastre de Europa.

Am livrat peste 300 de tancuri din resursele armatei noastre, obuziere Krab, care sunt printre cele mai moderne din lume. Ucrainenii au cerut artilerie cu rază lungă de acțiune, Krabau o rază de acțiune de peste 40 km, le-am dat 50 de obuziere. Am donat milioane de gloanțe și proiectile de artilerie, sute de mii de arme pentru a-l echipa pe soldatul ucrainean. Am donat o mulțime de echipamente, vehicule blindate, MiG-29 din resurse post-sovietice. Astăzi, suntem un centru logistic pentru ajutor umanitar și militar pentru Ucraina”, a rezumat șeful statului ajutorul polonez.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel