Varianta moldovenească a Pactului de la Snagov: 12 partide au semnat la Chișinău Pactul pentru Europa deși vor merge separat în alegeri

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Președintele Maia Sandu, în timpul adunării „Moldova Europeană”. Foto: Administrația Prezidențială de la Chișinău
Președintele Maia Sandu, în timpul adunării „Moldova Europeană”. Foto: Administrația Prezidențială de la Chișinău

Douăsprezece partide din Republica Moldova au semnat un pact pentru susținerea aderării țării la Uniunea Europeană, în contextul campaniei pentru referendumul privind integrarea europeană din octombrie, transmite Agerpres, care citează Reuters. Presa din Republica Moldova a numit acordul „Pactul pentru Europa”.

Nu toate aceste partide o sprijină pe președinta pro-europeană Maia Sandu, care candidează pentru un nou mandat; unele dintre ele intenționează să prezinte un candidat comun la alegerile prezidențiale.

Pe partea opusă a spectrului politic, mai multe partide pro-ruse organizează deja demonstrații cu sloganul "NU UE".

Acordul de duminică a fost semnat și de Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), formațiunea președintei Sandu, care deține majoritatea parlamentară.

Totuși, inițiativa a venit din partea altor patru partide, grupate sub denumirea Împreună, care o acuză pe Sandu că monopolizează procesul de integrare europeană bazându-se exclusiv pe PAS și îi cer să demită guvernul pentru a permite altor partide pro-europene să preia puterea.

Partidele pro-europene vor avea candidați separați în alegerile prezidențiale, vor candida probabil în alianțe diferite la parlamentarele de anul viitor, dar și-au asumat toate susținerea fără echivoc a parcursului pro-european al Repubicii Moldova. Pactul pentru Europa a fost semnat pe modelul Pactului de la Snagov semnat în semnat la 21 iunie 1995 de toate partidele parlamentare românești, document care garanta parcursul pro-european al României.

Potrivit Jurnalul.md Pactul pentru Europa a fost semnat de următoarele partide: Partidul Verde Ecologist din Moldova; Partidul Acțiune și Solidaritate; Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei; Partidul Social Democrat European; Partidul Național Liberal; Partidul „Puterea Oamenilor”; Partidul Mișcarea Alternativă Națională; Platforma Demnitate și Adevăr; Partidul Schimbării; Liga Orașelor și Comunelor; Coaliția Pentru Unitate și Bunăstare; Partidul Politic „Voința Poporului”.

Semnatarii își asumă angajamentul politic de a contribui la obiectivul integrării Republicii Moldova în Uniunea Europeană, adoptă obligația de a promova statul de drept, coeziunea socială și solidaritatea națională, în jurul obiectivul de integrare europeană, și condamnă războaiele de agresiune asupra statelor independente.

Ambasadorii României și Ucrainei la Chișinău, Cristian-Leon Țurcanu și Marko Șevcenko, prezenți la eveniment, au salutat semnarea celor 12 partide a Pactului pentru Europa. Diplomații au precizat că drumul spre UE este cea mai corectă opțiune și cetățenii moldoveni merită să facă parte din marea familie europeană, mai scrie sursa citată.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel