Va mai apărea încă o republică independentă în Ucraina? Rusia anunță că a preluat controlul total asupra Regiunii Herson

Ionel Copcea |
Data publicării:
Tehnică militară rusă distrusă în timpul invaziei din Ucraina. Sursă foto: Ministerul Apărării de la Kiev
Tehnică militară rusă distrusă în timpul invaziei din Ucraina. Sursă foto: Ministerul Apărării de la Kiev

Reprezentantul oficial al Ministerului rus al Apărării, general maior Igor Konashenkov, a anunțat, pe 15.03.2022, că militarii ruși au preluat controlul integral asupra Regiunii Herson din Ucraina.

“Forțele Armate ale Federației Ruse au preluat controlul asupra întregului teritoriu al Regiunii Herson, a precizat Konashenkov”, citat de agenția de presă Interfax.

“Gruparea de trupe din Republica Populară Donețk, care își continuă operațiile ofensive, a spart apărarea naționaliștilor ucraineni și a preluat controlul asupra localității Panteleymonovka. Astfel, aceasta a înaintat pe aliniamentul Verkhnetoretskoye - Novoselovka-2”, a adăugat purtătorul de cuvânt al ministerului.

Potrivit declarațiilor acestuia, pe 15 martie, trupele ruse au lovit un aerodrom al armatei ucrainene de lângă Kramatorsk.

“Pe aerodromul de lângă Kramatorsk au fost distruse trei hangare, în care se găseau patru avioane ucrainene de asalt de tip Su-25, un elicopter Mi-24 și cinci elicoptere Mi-8”, a spus Konashenkov.

După cum a menționat acesta, în ultima zi a confruntărilor, aviația rusă și forțele de apărare antiaeriană au doborât două avioane ucrainene, un elicopter și 13 drone.

“În total, în ultimele 24 de ore, aviația și mijloacele de apărare antiaeriană ale Forțelor Aerocosmice ruse au doborât 16 ținte aeriene, între care un bombardier Su-24, un avion de asalt Su-25, un elicopter Mi-8 și 13 drone, inclusiv șase de tip Bayraktar TB2”, a declarat Igor Konashenkov.

Reprezentantul oficial al Ministerului rus al Apărării a concluzionat spunând că: “În total, de la începutul desfășurării operației militare speciale din Ucraina, au fost distruse 156 de aparate de zbor fără pilot, 1.306 tancuri și alte mașini de luptă blindate, 127 de lansatoare multiple de proiectile reactive, 471 de instalații de artilerie și aruncătoare de mine, precum și 1.054 de unități de tehnică militară specială”.

 

Rusia ar putea susține un referendum în Herson pentru a proclama o nouă republică pe modelul Donețk și Luhansk

 

Comentariul autorului: Regiunea Herson este situată în sudul Ucrainei, având frontieră comună cu Peninsula Crimeea. Populația acesteia este de aproximativ un milion de persoane, din care mai mult de jumătate trăiesc în zona urbană.

Prin trecerea acesteia sub control rusesc ar putea fi declanșat un proces de înființare de noi republici populare, după modelul Republicilor Populare Donețk și Lugansk.

În presa rusă sunt vehiculate deja o serie de scenarii potrivit cărora, după încheierea ostilităților, Ucraina actuală ar trebui să fie împărțită în trei state, respectiv Ucraina, Novorossiya (Noua Rusie) și Malorossiya (Mica Rusie).

Potrivit unuia dintre scenarii, prima republică ce ar trebui proclamată ar fi Republica Populară Herson, urmată de Harkov, Zaporojie și Dnepropetrovsk. Ulterior, vor fi formate republicile Nikolaev și Odesa, după care, toate acestea vor fi unite cu Republicile Populare Donețk și Lugansk, formând Novorossiya, cu capitala la Donețk.

Malorossiya ar trebui să fie formată în centrul Ucrainei actuale, prin integrarea unor regiuni, între care se va afla și Kievul.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel