Rusia va ataca Ucraina? Să credem avertismentele SUA sau liniştea oficialilor de la Kiev? Zelenski: Mesajul provoacă panică şi nu îi ajută pe ucraineni

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski, în timpul inspecției militare. Sursă foto: Administrația Prezidențială de la Kiev
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski, în timpul inspecției militare. Sursă foto: Administrația Prezidențială de la Kiev

Avertismentele SUA privind un atac iminent al Rusiei asupra Ucrainei sunt tot mai multe în ultimele zile, dar oficialii de la Kiev sunt cu totul de altă părere. Azi, preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a precizat că avertismentele venite din partea Statelor Unite ''provoacă panică şi nu îi ajută'' pe ucraineni.

Din cursul zilei de joi, din partea mai multor oficiali ai SUA au venit avertismente că Rusia se pregăteşte să atace Ucraina. Vineri, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a precizat că noi forţe militare ruse continuă să sosească la frontiera cu Ucraina, iar o invazie în Ucraina ar putea începe în orice moment, inclusiv în timpul Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Beijing.

Ulterior, mai multe surse diplomatice, citate de The Guardian au precizat că Joe Biden le-ar fi spus vineri celorlalți lideri NATO și UE că SUA consideră că Vladimir Putin a decis să declanșeze invazia militară a supra Ucraina, acctiune care ar putea avea loc în următoarele zile.

 

Statele Unite: Putin poate decide cât mai curând să atace Ucraina

 

Jack Sullivan, consilierul pe securitate națională de la Casa Albă a negat parţial informaţiile apărute în presă, precizând că Joe Biden nu le-a transmis că atare liderilor europeni că Rusia a decis invazia Ucrainei, ci doar că există posibilitatea ca Vladimir Putin să dea acest ordin cât mai curând, chiar înainte de încheierea Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing.

„Nu credem că a luat niciun fel de decizie finală sau nu știm că a luat vreo decizie finală, dar s-ar putea foarte bine să se întâmple în curând”, a precizat Jack Sullivan în fata jurnaliștilor prezenţi la Casa Albă.

Tot vineri, Jake Sullivan, i-a avertizat pe americanii din Ucraina că au între 24 și 48 de ore să părăsească această ţară, deoarece riscul unei invazii militare este ,,acum suficient de mare și amenințarea este imediată, astfel încât situația cere prudență.’’

Intensificarea avertismentelor din partea Washingtonului privind un posibil atac rusesc împotriva Ucrainei a provocat nelinişte internaţională. Multe guverne au cerut cetăţenilor lor să părăsească ţara.

Ieri, cotidianul german Der SPIEGEL, a relatat că Agenția Centrală de Informații (CIA), cât și armata SUA au informat vineri guvernul federal și alte state NATO că, pe baza unor noi informații, există temeri că atacul ar putea avea loc miercuri, 16 februarie.

 

Cel mai bun prieten al duşmanilor noştri în acest moment este panica

 

''Cel mai bun prieten al duşmanilor noştri în acest moment este panica din ţara noastră. Şi toate aceste informaţii (despre un posibil atac) nu fac decât să provoace panică şi nu ne ajută'', a declarat Volodimir Zelenski.

Şeful statului ucrainean a spus că au existat "prea multe" anunţuri privind un "război profund şi total din partea Rusiei".

''Dacă cineva are informaţii suplimentare despre o invazie pe 16 februarie, vă rugăm să alertaţi guvernul ucrainean'', a spus Zelenski sâmbătă jurnaliştilor, precizează Agerpres care citează DPA.

''Înţelegem riscurile, ştim că ele există'', Kievul este pregătit pentru orice, a adăugat el.

Statele Unite consideră de săptămâni întregi că o invazie a Rusiei în ţara vecină pro-occidentală este iminentă, iar vineri au declarat că ar putea fi acum o chestiune de zile.

Rusia are zeci de mii de soldaţi la graniţa cu Ucraina şi desfăşoară, de asemenea, manevre pe scară largă în Belarusul vecin şi în Marea Neagră.

În timp ce atrag atenţia că armata rusă este desfăşurată de luni de zile la graniţele sale, autorităţile ucrainene subliniază şi că diplomaţia are încă o carte importantă de jucat.

''Lucrăm la nivel diplomatic, discutăm în fiecare zi cu autorităţile din diferite ţări, cu liderii lor, la diferite niveluri. De aceea, considerăm că singura cale de dezescaladare este calea diplomatică", a declarat Zelenski sâmbătă.

Ucraina a acuzat şi în trecut Washingtonul de alarmism şi de riscul de a alimenta o panică distructivă pentru ţară.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel