Utilizarea armelor chimice în Siria. Noul raport OIAC discutat la ONU

S.I. Catalin / 07 Martie 2019 / 11:18

Consiliul de Securitate al ONU s-a reunit miercuri cu uşile închise pentru a discuta un raport privind cele mai recente constatări ale Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) privind utilizarea armelor chimice în Siria, relatează Xinhua.

Potrivit raportului organizaţiei susţinute de ONU, care are la bază evaluarea Misiunii de constatare a faptelor (FFM), există "motive rezonabile privind utilizarea unui substanţe chimice toxice ca armă în data de 7 aprilie", în timpul luptei pentru a obţine controlul asupra Ghoutei de Est, în Siria.

Raportul indică faptul că a fost detectat clor reactiv în probele prelevate la aproximativ două săptămâni după incident.

Cel mai recent raport al FFM privind oraşul Douma urma să fie împărtăşit cu statele părţi semnatare la Convenţia privind interzicerea armelor chimice (CWC) şi transmis Consiliului de Securitate.

Raportul nu menţionează utilizarea probabilă a clorului în atacul comis la 7 aprilie asupra oraşului Douma.

Statele Unite şi aliaţii săi occidentali au acuzat guvernul sirian de folosirea atacului cu clor în operaţiunea militară respectivă.

Guvernul sirian a negat în repetate rânduri acuzaţiile, afirmând că rebelii fabrică aceste acuzaţii pentru a atrage acţiuni militare străine în Ghouta de est, ultimul bastion rebel la est de capitala siriană.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy