URSS 2.0 pentru contracararea NATO. Un deputat rus propune crearea unui bloc pe modelul URSS, cu drepturi egale între membri

Darius Muresan |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: Ministru adjunct al Apărării al Federației Ruse este Ruslan Tsalikov (centru), alături de înalți oficiali ai Armatei Federației Ruse, prezenți la o ceremonie la Academia Militară Petru cel Mare. Sursă: Ministerul Apărării de la Moscova
Foto: Ministru adjunct al Apărării al Federației Ruse este Ruslan Tsalikov (centru), alături de înalți oficiali ai Armatei Federației Ruse, prezenți la o ceremonie la Academia Militară Petru cel Mare. Sursă: Ministerul Apărării de la Moscova

Deputatul Mihail Şeremet, care reprezintă Crimeea (peninsula ucraineană anexată de Rusia în 2014) în Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului federal rus) a propus marţi într-un interviu acordat agenţiei oficiale de presă RIA Novosti crearea 'unei asociaţii voluntare de state suverane' după modelul URSS pentru a contracara ceea ce el a numit 'expansiunea şi agresiunea occidentală', relatează Agerpres, citând oficiosul rus Izvestia.

'URSS descuraja NATO în dorinţa sa de a-şi aservi şi coloniza lumea întreagă. Consider oportună revenirea la un sistem colectiv de unificare benevolă a unor state suverane într-un bloc militaro-politic şi economic, capabil să contracareze efectiv expansiunea şi agresiunea occidentală', a declarat deputatul rus.

Prototipul noii confederaţii ar putea fi Uniunea Sovietică, a afirmat el, spunând că această 'uniune ar permite ţărilor să-şi păstreze şi să-şi consolideze suveranitatea' pe care SUA încearcă să o erodeze.

Parlamentarul rus a subliniat în interviul pentru RIA Novosti că, în ceea ce priveşte dimensiunile, noul bloc ar putea depăşi graniţele fostei URSS.

 

URSS 2.0 cu drepturi egale pentru contracararea NATO



La ora actuală Rusia are, potrivit acestuia, capacitatea şi potenţialul de a asigura inviolabilitatea graniţelor şi securitatea noii entităţi. El nu a spus care state ar putea intra în acest 'URSS 2.0', notează publicaţia ucraineană Focus.

Noul bloc, afirmă el, va fi o uniune de membri cu drepturi egale, în care ţările îşi respectă reciproc suveranitatea şi cultura.

Ultimul lider sovietic Mihail Gorbaciov a declarat în iulie că preşedintele rus Vladimir Putin i-a distrus moştenirea prin declanşarea războiului pe scară largă în Ucraina.

Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev, în prezent vicepreşedinte al Consiliului Securităţii Rusiei, un apropiat al lui Putin, a declarat recent că lumea a început să ţină cont de Rusia după invazia acesteia în Ucraina, aşa cum era pe vremea Uniunii Sovietice, evocă Focus.

Secretarul de stat american Antony Blinken declarase la 9 ianuarie că, în plan geopolitic, autorităţile ruse aspiră la refacerea ordinii care a domnit în perioada URSS, ceea ce este 'inacceptabil', notează Izvestia.

 

Renașterea URSS și nostalgia lui Putin privind prăbușirea Uniunii Sovietice



La 21 ianuarie, Ministerul rus de Externe a declarat că nu vede niciun motiv pentru a se vorbi serios despre renaşterea sau restabilirea URSS, subliniind că în politica sa practică Rusia porneşte de la realităţile existente, potrivit oficiosului rus.

În acelaşi timp, preşedintele rus Vladimir Putin - pentru care căderea URSS la începutul anilor '90 a fost cea mai mare catastrofă geopolitică a secolului XX - a afirmat în iunie 2021 că restabilirea Uniunii Sovietice este inutilă şi inoportună. În caz contrar, Rusia s-ar putea confrunta şi cu probleme sociale care ar fi imposibil de rezolvat, a spus Putin, citat de Izvestia.

În iunie a.c., Putin a comparat politica sa cu cea a ţarului Petru cel Mare. 'Tocmai am vizitat o expoziţie dedicată celei de-a 350-a aniversări a lui Petru cel Mare. Este uimitor, dar aproape nimic nu s-a schimbat. (...) El recupera şi întărea' ţara, a spus preşedintele rus într-o întâlnire cu antreprenori ruşi.

'Din câte se pare, ne revine şi nouă să luăm înapoi şi să întărim', a adăugat el, părând să facă aluzie la ofensiva rusă în Ucraina, potrivit AFP.

Rusia a invadat la 24 februarie Ucraina, a cărei suveranitate şi integritate teritorială avea obligaţia să o garanteze în virtutea Memorandumului de la Budapesta din 1994, într-un război brutal de cucerire, primul de acest fel în Europa după cea de-a doua conflagraţie mondială.

Declaraţiile deputatului rus intervin în timp ce Moscova se pregăteşte de anexarea noilor teritorii ocupate în urma invaziei în Ucraina prin aşa-numite 'referendumuri'.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel