UE, mesaj despre retragerea trupelor ruse de la frontiera cu Ucraina: Rusia să revină asupra deciziei de a închide anumite zone ale Mării Negre

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Comisia Europeană (CE) va monitoriza îndeaproape planificata retragere a trupelor şi echipamentelor militare ruse comasate recent la frontiera cu Ucraina şi în Crimeea anexată, a declarat vineri un purtător de cuvânt ale executivului comunitar, citat de Reuters.

''Ceea ce contează pentru Uniunea Europeană este ceea ce se va întâmpla pe teren începând de astăzi'', a spus reprezentantul CE, potrivit Agerpres.

El i-a cerut Moscovei să revină asupra deciziei de a închide anumite zone ale Mării Negre până la 31 octombrie şi de a restricţiona accesul în spaţiul aerian deasupra peninsulei Crimeea, numind această măsură drept încă o încălcare a dreptului internaţional capabilă să destabilizeze regiunea.

''UE îşi reafirmă sprijinul ferm pentru independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei în interiorul frontierelor sale recunoscute internaţional'', a adăugat purtătorul de cuvânt.

Rusia a ordonat joi comandamentului forţelor sale armate ca trupele să revină în bazele lor permanente începând de vineri, după exerciţiile militare aflate în desfăşurare în Crimeea şi Marea Neagră.

''Trupele şi-au demonstrat capacitatea de a asigura o apărare credibilă pentru ţară. De aceea am decis să încheiem activităţile de inspectare în districtele militare de sud şi de vest'', frontaliere cu Ucraina, a declarat ministrul rus al apărării Serghei Şoigu, citat într-un comunicat.

Şoigu a subliniat, totuşi, că armata trebuie să fie pregătită să răspundă rapid în cazul unei evoluţii ''nefavorabile'' a situaţiei în apropierea exerciţiilor Defender-Europe, desfăşurate de NATO.

Defender-Europe este un exerciţiu multinaţional anual, sub comandament american, menit să construiască pregătire şi interoperabilitate între armatele SUA şi ale celorlalte state aliate, precum şi ale unor state partenere. În perioada martie - iunie, peste 28.000 de militari din 26 de ţări vor desfăşura exerciţii în peste 30 de zone de pregătire din 12 state. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel