Uniunea Europeană va înfiinţa o misiune de instruire militară în Mozambic

Eduard Pascu |
Data publicării:

Uniunea Europeană va înfiinţa o misiune de instruire militară în Mozambic pentru a veni în ajutorul guvernului confruntat cu o insurgenţă islamistă în creştere şi a proteja civilii, a decis luni blocul, citat de Reuters.

Mozambicul, care a solicitat ajutor din partea UE, se confruntă cu o rebeliune în cea mai nordică provincie Cabo Delgado din 2017. Violenţa a crescut semnificativ anul trecut, transmite Agerpres.

Miniştrii de externe din UE au luat decizia oficială la o reuniune luni la Bruxelles, deşi nu a fost imediat clar ce ţări vor furniza trupele necesare.

"Mandatul misiunii va dura iniţial doi ani", a declarat Consiliul European, reprezentând statele membre ale UE, într-un comunicat.

În mai, Portugalia a trimis deja 60 de soldaţi în fosta sa colonie, în cadrul unui program de patru luni de antrenament al trupelor pentru a contracara insurgenţa, a face schimb de informaţii şi a folosi dronele pentru a urmări deplasarea militanţilor.

Şeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a declarat că un efectiv de 200-300 de membri ar putea fi desfăşurat în Mozambic până la sfârşitul anului.

Portugalia este pregătită să ofere 50% din efectivele forţei şi va asigura de asemenea comandamentul la sol în Mozambic, unde violenţa a alungat peste 700.000 de persoane din casele lor în Cabo Delgado.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel