Uniunea Europeană va înfiinţa o misiune de instruire militară în Mozambic

Eduard Pascu / 12 iul 2021 / 14:50

Uniunea Europeană va înfiinţa o misiune de instruire militară în Mozambic pentru a veni în ajutorul guvernului confruntat cu o insurgenţă islamistă în creştere şi a proteja civilii, a decis luni blocul, citat de Reuters.

Mozambicul, care a solicitat ajutor din partea UE, se confruntă cu o rebeliune în cea mai nordică provincie Cabo Delgado din 2017. Violenţa a crescut semnificativ anul trecut, transmite Agerpres.

Miniştrii de externe din UE au luat decizia oficială la o reuniune luni la Bruxelles, deşi nu a fost imediat clar ce ţări vor furniza trupele necesare.

"Mandatul misiunii va dura iniţial doi ani", a declarat Consiliul European, reprezentând statele membre ale UE, într-un comunicat.

În mai, Portugalia a trimis deja 60 de soldaţi în fosta sa colonie, în cadrul unui program de patru luni de antrenament al trupelor pentru a contracara insurgenţa, a face schimb de informaţii şi a folosi dronele pentru a urmări deplasarea militanţilor.

Şeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a declarat că un efectiv de 200-300 de membri ar putea fi desfăşurat în Mozambic până la sfârşitul anului.

Portugalia este pregătită să ofere 50% din efectivele forţei şi va asigura de asemenea comandamentul la sol în Mozambic, unde violenţa a alungat peste 700.000 de persoane din casele lor în Cabo Delgado.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy