Uniunea Europeană nu recunoaşte suveranitatea Israelului asupra Înălţimilor Golan

S.I. Catalin |
Data publicării:

Uniunea Europeană nu recunoaşte suveranitatea Israelului asupra Înălţimilor Golan şi consideră periculoasă voinţa de modificare a frontierelor 'manu militari', a declarat marţi şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, în Parlamentul European, transmite AFP.

,,UE nu recunoaşte suveranitatea Israelului asupra teritoriilor ocupate, iar această poziţie, reiterată în numeroase rânduri, se aplică şi Înălţimilor Golan'', teritoriu anexat de Israel în 1967, a declarat Federica Mogherini, în cadrul unei dezbateri cu eurodeputaţii, reuniţi în ultima sesiune în plen înaintea alegerilor din mai pentru PE.

,,Modificarea frontierelor manu militari este o idee periculoasă. Normele internaţionale trebuie să fie respectate'', a subliniat ea.

Luni, 37 de foşti miniştri de externe şi lideri europeni, printre care Guy Verhofstadt, fost premier belgian şi actualul lider al grupului ALDE din PE, i-au cerut printr-o scrisoare şefei diplomaţiei UE să reafirme poziţia Uniunii, după ce preşedintele american Donald Trump s-a pronunţat la 21 martie în favoarea recunoaşterii suveranităţii Israelului asupra Înălţimilor Golan, o decizie care contravine poziţiei de decenii a SUA.

,,Uniunea Europeană consideră Israelul şi pe israelieni drept prieteni şi parteneri. Ea consideră Autoritatea Palestiniană şi pe palestinieni drept prieteni şi parteneri. Ea consideră administraţia americană şi pe americani drept prieteni şi parteneri. Reafirmarea poziţiei noastre în mod clar şi unit nu înseamnă că suntem ostili unor interlocutori care între timp şi-au schimbat poziţia'', a răspuns ea unor critici formulate de deputaţi.

,,Abandonarea soluţiei cu două state (Israel şi Palestina, n.red.) nu va aduce decât haos în Orientul Mijlociu'', a avertizat Federica Mogherini.

,,UE este foarte clară cu privire la poziţia sa şi cheamă la noi negocieri de pace. Procesul de pace nu mai există, dar noi vrem să încercăm relansarea lui'', a mai arătat şefa diplomaţiei europene.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel