Ungaria vrea să dezvolte relaţiile cu Rusia pe baza respectului reciproc

DefenseRomania Team |
Data publicării:

Ungaria are o poziţie fermă: ea vrea să dezvolte relaţiile cu Rusia pornind de la respectul reciproc, bazându-se pe bunul simţ, astfel încât ambele ţări să poată profita din aceste relaţii - a spus ministrul ungar al afacerilor externe şi comerţului exterior, Péter Szijjártó, marţi la Budapesta, după ce a înmânat Ordinul de Merit al Ungariei în grad de cruce medie cu stea ambasadorului rus Vladimir Nikolaevici Sergheiev care şi-a încheiat misiunea la Budapesta.

Ministrul ungar de externe a ţinut să sublinieze că interesele Ungariei din punctul de vedere al economiei şi siguranţei naţionale îi dictează această formă de dezvoltare a relaţiilor, potrivit Hiradu.hu.

,,Fiind o ţară central-europeană, Ungaria a înţeles învăţătura istorică potrivit căreia interesul ţării este o bună colaborare între Est şi Vest. În cazul unui conflict între Est şi Vest, Europa Centrală în iese general în pierdere'', a spus Péter Szijjártó.

Szijjártó a explicat că perioada misiunii ambasadorului Rusiei la Budapesta a fost într-o perioadă palpitantă a istoriei europene şi mondiale, în care s-au desfăşurat două mari crize: cea a migraţiei şi pandemia, perioada fiind de asemenea caracterizată de dispute privind relaţia, cooperarea între UE şi Rusia în viitor.

În opinia sa, evoluţiile recente ale politicii şi economiei globale au demonstrat necesitatea colaborării pe plan internaţional, cooperarea între Europa şi Asia având şi ea o importanţă fără precedent în istoria lumii.

În pofida provocărilor politice globale, relaţiile între Ungaria şi Rusia s-au dezvoltat pe baza respectului reciproc şi au evoluat într-un mod benefic pentru ambele ţări – a spus ministrul.

El a evocat şi faptul că sancţiunile reciproce aplicate de UE şi Rusia au cauzat mari pierderi economiei ungare, în ultimii ani au avut loc însă şi câteva poveşti de succes.

Printre altele, a reamintit pregătirea extinderii centralei nucleare de la Paks, noul sediu al Băncii Internaţionale pentru Investiţii deschis la Budapesta, precum şi colaborarea ungaro-rusă în domeniul producţiei de vagoane de cale ferată destinate Egiptului. Un alt fapt extrem de important este că Ungaria a fost prima dintre ţările UE căreia Rusia i-a livrat vaccin anti-coronavirus – a precizat ministrul ungar.

Vladimir Nikolaevici Sergheiev a evidenţiat la rândul său dezvoltarea dinamică a relaţiilor bilaterale în ultima perioadă. Diplomatut a salutat totodată abordarea de către Ungaria a dezvoltării relaţiilor ungaro-ruse.

Ambasadorul a primit distincţia pentru angajamentul cu care a susţinut prin activitatea sa dezvoltarea relaţiilor ungaro-ruse, pentru rolul semnificativ pe care şi l-a asumat în cadrul colaborării politice, economice şi culturale între cele două ţări.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel