Ungaria. Drepturile etnicilor maghiari apărate indiferent de presiuni şi interese geopolitice

S.I. Catalin |
Data publicării:
Ministrul afacerilor externe al Ungariei, Peter Szijjártó
Ministrul afacerilor externe al Ungariei, Peter Szijjártó

Guvernul ungar va continua să protejeze drepturile comunităţilor etnice maghiare, a declarat ministrul ungar de externe Peter Szijjarto în timpul unei sesiuni plenare a Forumului Parlamentarilor din Bazinul Carpatic (KMKF), reuniune desfăşurată vineri la Budapesta, transmite agenţia MTI.

Guvernul ungar va continua să protejeze drepturile comunităţilor etnice maghiare, a declarat ministrul ungar de externe Peter Szijjarto în timpul unei sesiuni plenare a Forumului Parlamentarilor din Bazinul Carpatic (KMKF), reuniune desfăşurată vineri la Budapesta, transmite agenţia MTI.

''Nu vom sacrifica drepturile comunităţilor ungare pe altarul vreunui interes geopolitic, indiferent de presiunile venite chiar şi din partea unui bun prieten'', a spus şeful diplomaţiei ungare.

În ceea ce priveşte Ucraina, Szijjarto a asigurat că guvernul de la Budapesta ''nici măcar sub presiunea vreunui prieten mare sau puternic'' nu va renunţa la poziţia sa de a se opune desfăşurării summiturilor NATO-Ucraina şi de a nu sprijini aderarea Ucrainei la UE sau NATO atât timp cât guvernul de la Kiev continuă ''politica anti-maghiară''.

Măsurile guvernului ucrainean faţă de comunitatea locală de circa 150.000 de etnici maghiari este contrară valorilor europene şi normelor internaţionale, a continuat ministrul ungar de externe, avertizând totodată că măsurile pe care Kievul intenţionează să le pună în practică pentru împărţirea acestei comunităţi în trei districte administrative distincte ar putea crea şi mai multe dificultăţi.

Vorbind despre politica externă a Ungariei, Szijjarto a menţionat că aceasta va continua să se axeze pe Europa Centrală, cu o atenţie specială acordată Bazinului Carpatic. El a apreciat că această regiune central-europeană a devenit ''motorul creşterii economice europene'' şi că o alianţă politică între ţările din această regiune este mai aproape ca oricând.

Şeful diplomaţiei ungare a mai spus că strategia guvernului din care face parte de a construi legături de prietenie cu vecinii în ''chestiuni practice şi pragmatice'' a îmbunătăţit condiţiile pentru etnicii maghiari.

Cooperarea economică dintre Ungaria şi alte ţări din Bazinul Carpatic a avut o dinamică ascendentă în ultimul deceniu, cu o creştere a schimburilor comerciale de 61%, ceea ce a creat ''o asemenea interdependenţă economică încât este necesară de asemenea o cooperare mai strânsă în alte domenii'', a apreciat Szijjarto.

Conform datelor pe care el le-a prezentat, programul guvernului de la Budapesta de a promova activităţile economice ale etnicilor maghiari a ajutat în ultimii ani circa 37.000 de întreprinderi mici şi mijlocii printr-o asistenţă financiară care a însumat 60,8 miliarde de forinţi (192,4 milioane euro) şi a permis investiţii de circa 108 miliarde de forinţi.

Szijjarto a precizat că acest program continuă şi în anul 2019, cu un buget de 38,5 miliarde de forinţi pentru România, Slovacia, Serbia, Croaţia şi Slovenia. ''Suntem interesaţi de consolidarea comunităţilor maghiare în ţările unde acestea se află'', a subliniat ministrul de externe ungar.

Cu excepţia Ucrainei, liderii fiecăreia dintre ţările vecine Ungariei pot fi convinşi că nu au motive ''să fie ostili'' acestui program al guvernului ungar, a insistat Szijjarto, adăugând că, ''în pofida condiţiilor vitrege'', Ungaria va continua respectivul program şi în Ucraina, cu un buget de 5,2 miliarde de forinţi.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel