Ungaria anunță cu o lună înainte că va pune frână începerii negocierilor de aderare cu Ucraina

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Viktor Orban, facebook
Viktor Orban, facebook

Ungaria se opune începerii negocierilor privind aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană, a afirmat prim-ministrul țării, Viktor Orban, în timpul discursului său de vineri la radioul de stat, scrie Reuters.

Liderii UE vor decide la Consiliul European de la mijlocul lui decembrie dacă vor accepta recomandarea Comisiei de a invita Chișinăul și Kievul să înceapă discuțiile de aderare.

Ungaria este văzută ca principalul obstacol în luarea unei decizii pozitive pentru kiev, iar poziția lui Orban este clară: Ucraina „nu ar trebui să înceapă negocierile de aderare, aceasta este poziția clară a Ungariei”, a spus el.

Totodată, Orban aproape că lasă să se înțeleagă că Bruxellesul chiar datorează bani Ungariei, întrucât UE pare să condiționeze deblocarea fundurilor europene pentru Budapesta de startul negocierilor de aderare cu Ucraina.

„Aș dori să precizez clar că refuzul Ungariei de a începe negocierile cu Ucraina privind aderarea la UE nu face obiectul unui acord comercial... Acest lucru (acordul Ungariei) nu poate fi legat de chestiunea fondurilor pe care Ungaria are dreptul să le primească”, a spus liderul ungar.

Reuters notează că Ungaria a cunoscut o stagnare economică și un deficit bugetar în creștere în acest an, deoarece țara se luptă să depășească cea mai mare inflație din UE, de peste 25%, în primul trimestru. 

Acest lucru vine pe fondul unor dispute între Budapesta și Bruxelles cu privire la controlul excesiv al statului ungar asupra justiției, ONG-urilor, universităților, a presei, precum și a unei legi despre care încalcă drepturile membrilor comunității LGBT.

Perspectivele aderării Ucrainei la UE

Comisia Europeană intenționează să recomande statelor membre UE să înceapă negocieri oficiale cu Ucraina privind procesul de dobândire a calității de membru.

Totuși, Ucraina mai are de îndeplinit o serie de condiții, în special, în ceea ce privește protecția drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale, lupta împotriva corupției sau aspecte ce țin de concurență.

Ucraina a îndeplinit deja 4 din 7 condiţii pe care UE le-a propus în calea spre aderare. E vorba despre îmbunătățirea procedurii de selectare a judecătorilor Curții Constituționale a Ucrainei, crearea Comisiei Superioare de Calificare a Judecătorilor din Ucraina, corectarea legislației privind combaterea spălării banilor, alinierea legislației din industria media la normele UE. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel