Orban e gata pentru un ”compromis”: Cele 50 de miliarde de euro ar putea ajunge în Ucraina doar după negocieri anuale între Budapesta și UE

Viktor Orban / facebook
Viktor Orban / facebook

Ungaria a precizat că poate renunța la dreptul de veto în Uniunea Europeană privind alocarea a 50 de miliarde de euro Ucrainei, dacă finanțarea este revizuită în fiecare an.

Ungaria este pregătită să ridice dreptul de veto cu condiția ca Consiliul European să aprobe în unanimitate votul anual pentru finanțare, relatează Politico, care face referire la trei diplomați UE.

În practică, notează publicația, acest lucru i-ar oferi lui Viktor Orban posibilitatea de a bloca în fiecare an ajutorul UE acordat Ucrainei. Astfel, în fiecare an, Budapesta ar putea negocia concesii de la Bruxelles, în schimbul neutilizării dreputului său de veto.

Propunerea Ungariei a fost prezentată vineri la o reuniune a 27 de experți în bugetul UE și într-un document scris pentru Consiliul UE. Propunerea prevede ca Uniunea Europeană să aloce anual Ucrainei granturi și împrumuturi în valoare de 12,5 miliarde de euro - un total de 50 de miliarde pe patru ani.

Pe de o parte, aceasta este o abatere semnificativă de la retorica lui Orbán din ultimele săptămâni, timp în care s-a opus categoric oricărui ajutor acordat Ucrainei de la bugetul UE.

Totuși, pe de altă parte, diplomații sunt încă sceptici: revizuirea anuală a ajutorului nu va asigura predictibilitatea acestuia pentru Ucraina.

Amintim că la summitul UE din decembrie, Orban a ieșit din sală atunci când s-a votat începerea negocierilor de aderare cu R. Moldova și Ucraina, însă a respins acordarea de 50 de miliarde de euro de finanțare Ucrainei timp de patru ani. Un nou summit special pentru a discuta această problemă va avea loc pe 1 februarie.

UE pregătește un plan de rezervă pentru a oferi Ucrainei ajutor financiar pentru a ocoli obiecțiile premierului ungar Viktor Orbán.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel