Un virusolog chinez acuză: SARS-CoV-2 a fost produs de armată

Eduard Pascu |
Data actualizării: | Data publicării:

Virusologul chinez Li-Meng Yan, care a fugit în SUA în aprilie, a dat noi detalii despre originea SARS-CoV-2, insistând că acesta a fost creat în laboratorul din Wuhan, oraşul în care a fost raportat primul focar de COVID-19. Acest lucru este infirmat de echipa de experți ai OMS care a investigat laboratorul din Wuhan, pe motiv că la data inspecției în niciun laborator din această localitate nu a fost identificată prezența virusului SARS-CoV-2.

Li-Meng Yan, care a lucrat la Universitatea de Sănătate Publică din Hong Kong, a afirmat, la Fox News, că ”virusul a venit de la un laborator din Wuhan şi a fost produs de armată pe baza virusurilor modificate de lilieci şi apoi s-a răspândit după ce a fost modificat”.

Cercetătoarea spune că a început să studieze virusul în decembrie în Hong Kong şi a fost în contact cu alţi virologi: ”În decembrie 2019, am fost recrutată în secret de către supraveghetorul meu, virologul Leo Poon, care lucrează cu OMS pentru această cercetare secretă despre pneumonia apărută în Wuhan. În curând, munca mea a implicat doctori chinezi, cercetători, de asemenea civili care colectează informaţii, totul combinat cu cunoştinţele mele. În cele din urmă, am descoperit că acest virus provine dintr-un laborator”, a precizat Yan.

După acuzaţiile lui Li-Meng Yan, universitatea din Hong Kong, unde a lucrat, a dat publicității o declaraţie prin care informează că virologul nu mai este membru al echipei, potrivit Mundo Deportivo.

Teoria că noul coronavirus ar fi fost scăpat dintr-un laborator din Wuhan a apărut în spațiul public încă de la izbucnirea pandemiei.

Joe Biden a cerut agenţiilor de informaţii să lanseze o anchetă pentru a stabili dacă noul coronavirus a fost creat de om, transmite Antena 3.

Opoziţia Beijingului faţă de continuarea anchetei Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) cu privire la originea pandemiei de COVID-19 este ‘iresponsabilă’ şi ‘periculoasă’, a declarat joi purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, transmite AFP.

”Nu este momentul să se facă obstrucţii”, a afirmat Jen Psaki.

China a respins joi planul OMS de a continua ancheta privind originea pandemiei, după ce săptămâna trecută directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a propus inspecţii la o serie de laboratoare din regiunile chineze unde au fost identificate primele cazuri.

Viceministrul chinez al sănătăţii, Zeng Yixin, s-a declarat “extrem de surprins” de această propunere, evocând “o lipsă de respect faţă de bunul simţ şi o aroganţă faţă de ştiinţă”.

 

Trump a acuzat de la bun început China

 

În luna mai, fostul preşedinte american Donald Trump spunea că este ''evident pentru persoanele inteligente'' că virusul SARS-CoV-2 a provenit dintr-un laborator din Wuhan, oraşul din China considerat epicentrul pandemiei de coronavirus. 

The Wall Street Journal relata atunci că trei cercetători de la Institutul de Virologie din Wuhan s-au îmbolnăvit în noiembrie 2019 şi au avut simptome similare celor de COVID-19, cu puţin timp înainte de izbucnirea pandemiei. Potrivit ziarului american, care cita surse din serviciile de informaţii americane, un raport al Departamentului de Stat al SUA semnala că cercetătorii chinezi s-au îmbolnăvit în toamna lui 2019, suficient de grav pentru a avea nevoie de îngrijiri medicale în spital, lucru dezminţit de autorităţile de la Beijing.

''Nu aveam nici cea mai mică îndoială'', a declarat Trump în interviul menţionat. ''Presa m-a criticat deoarece China afectează mulţi oameni'', a adăugat fostul lider de la Casa Albă, referindu-se la originea SARS-CoV-2. ''Lumea nu voia să spună China. În general, se dă vina pe Rusia. Mereu e Rusia, Rusia, Rusia, însă eu am spus de la bun început că a provenit din Wuhan'', a continuat Trump.

Acum, ''toată lumea este de acord că aveam dreptate când am numit de la bun început oraşul Wuhan drept sursa COVID-19, cunoscut uneori şi drept virusul din China. Pentru mine a fost evident de la bun început, însă am fost foarte criticat, ca de obicei. Acum toţi spun: 'Avea dreptate'. Mulţumesc!'', conchidea Donald Trump, citat separat într-un comunicat de presă la vremea respectivă. 

 

Experții OMS nu au găsit SARS-CoV-2 în laboratoarele din Wuhan

 

Echipa de experți OMS care au mers în investigație la laboratorul din Wuhan au ajuns la concluzia că ”Institutul de Virusologie din Wuhan se află în stare bună și era foarte puțin probabil ca ceva să fi putut scăpa dintr-un astfel de loc”.

Accidentele de laborator sunt ”extrem de rare”. De asemenea, a fost luat în considerare faptul că boala COVID-19 nu era cunoscută înainte, iar virusul SARS-CoV-2 nu exista în niciun laborator din lume. ”În primul rând, această ipoteză a fost deja infirmată de întreaga comunitate științifică din întreaga lume. În al doilea rând, poate exista o scurgere a virusului din laborator, dar ar trebui să fie un virus existent sau cunoscut. În toate laboratoarele din Wuhan nu există virusul SARS-CoV-2. Dacă nu există în laborator, nu există nicio modalitate prin care acest virus ar fi putut scăpa din laborator.”  

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel