Un tribunal olandez a decis că aurul scitic din Crimeea aparține Ucrainei. Zelenski consideră că este un prim pas spre reintegrarea întregii peninsule

Cătălin Costea |
Data publicării:
Tezaurul scitic din Crimeea, sursă foto: PolishNews.co.uk
Tezaurul scitic din Crimeea, sursă foto: PolishNews.co.uk

Pe 26 octombrie, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și-a exprimat în mod public mulțumirea față de decizia instanței olandeze potrivit căreia o colecție de piese din aur scitic, aflată în evidența a patru muzee din Crimeea, trebuie să revină Ucrainei.

Exponatele, aparținând muzeelor din Crimeea, au fost aduse în Olanda în 2014, pentru a fi prezentate în cadrul unei expoziți de profili, și au rămas acolo după anexarea Crimeei de către Rusia.

Un tribunal din Amsterdam a decis, pe 26 octombrie, că aurul scitic este „parte a moștenirii culturale a Ucrainei” și, prin urmare, trebuie transferat la Kiev.

Zelenski a mulțumit instanței din Amsterdam pentru această decizie, precum și angajaților ministerelor ucrainene implicate în recuperarea pieselor istorice.

„Întotdeauna ne luăm înapoi ce este al nostru. Mai întâi, vom aduce înapoi aurul scitic, apoi Crimeea”, a scris Zelenski în mesajele publicate pe rețelele de socializare.

De cealaltă parte, liderul crimeean Serghei Aksenov și-a exprimat indignarea față de decizia instanței din Amsterdam, pe care o consideră „scandaloasă, nedreaptă și ilegală, deși așteptată, având în vedere părtinirea instanțelor europene și atitudinea lor ostilă față de Rusia și Crimeea”.

Aksenov a subliniat că piesele de aur “au fost găsite în ținutul Crimeei, unde au stat sute de ani, și fac parte din moștenirea istorică a peninsulei”.

CITEȘTE ȘI: Pe urmele aurului românesc: Tezaurul României, o operațiune militară. Arhivele ruse dezvăluie destinul aurului evacuat la Moscova în 1916

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel