Un tanchist rus, primul condamnat pentru crime de război în Ucraina. Militarul a primit închisoare pe viață

Darius Muresan |
Data publicării:
Distrugeri urbane provocate de invadatorul rus asupra populației civile în Ucraina. Sursă foto: Ministerul Apărării de la Kiev
Distrugeri urbane provocate de invadatorul rus asupra populației civile în Ucraina. Sursă foto: Ministerul Apărării de la Kiev

O instanţă ucraineană l-a condamnat luni pe comandantul de tanc rus Vadim Şişmarin la închisoare pe viaţă, în urma primului proces pentru crimă de război după invazia Rusiei în Ucraina, începută în 24 februarie, transmite Agerpres, care citează Reuters.

Şişmarin, în vârstă de 21 de ani, şi-a recunoscut vina de a-l fi împuşcat mortal, la ordinul unui superior, pe Oleksandr Şelipov, de 62 de ani, civil, la data de 28 februarie, în satul Ciupahivka.

Judecătorul Serhi Agafonov a reţinut că Şişmarin a executat un "ordin criminal", trăgând de mai multe ori în victimă cu o armă automată.

Ca şi la şedinţele precedente de judecată, militarul rus a fost prezent în sala de judecată într-o boxă cu pereţi transparenţi. El a asistat în tăcere şi nu a părut emoţionat la citirea verdictului.

Procesul a avut o valoare de simbol pentru Ucraina, care a acuzat Rusia de atrocităţi şi brutalităţi împotriva civililor în timpul invaziei şi susţine că a identificat peste 10.000 de posibile crime de război.

Moscova a dezminţit că forţele ruse atacă intenţionat civili sau sunt implicate în crime de război.

Kremlinul nu a comentat imediat verdictul în procesul lui Şişmarin. Anterior, preşedinţia rusă susţinuse că nu are nicio informaţie despre proces, iar faptul că Rusia nu are în prezent o misiune diplomatică în Ucraina limitează posibilităţile de a-i acorda asistenţă inculpatului. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel