Un sistem Panțir-S1 al Armatei Serbiei s-a răsturnat pe o autostradă lângă Belgrad

DefenseRomania Team / 11 apr 2021 / 13:36
Sistem Panțir S-1 răsturnat pe o autostradă din Serbia. Sursă foto: Defense Brief
Sistem Panțir S-1 răsturnat pe o autostradă din Serbia. Sursă foto: Defense Brief

Un sistem de rachete de apărare antiaeriană Panțir-S1 al Armatei Serbiei a fost implicat într-un accident pe o autostradă de lângă Belgrad.

Incidentul a avut loc pe data de 9 aprilie. În accident a fost implicat un sistem Panțir-S1 pe care Serbia l-a achiziționat anul trecut din Federația Rusă. 

Ministerul Apărării de la Belgrad a confirmat că în data de 9 aprilie, în jurul orei 7:30, a avut loc accidentul. Potrivit sursei citate, un soldat a fost rănit ușor ca urmare a celor întâmplate. O anchetă a fost demarată pentru a stabili cauza accidentului.

În scurta sa precizare, Ministerul Apărării de la Belgrad nu spune dacă sistemul a fost avariat ca urmare a accidentului.

Armata transporta sistemul într-un poligon în momentul în care acesta s-a răsturnat.

Publicația Defense Brief precizează însă că există anumite informații cu privire la faptul că o rachetă - probabil o rachetă sol-aer de tipul 57E6-E - s-a desprins de sistem în momentul impactului.

Din fotografii se poate observa că nu a existat o coliziune cu un alt vehicul, ci cel mai probabil sistemul s-a răsturnat într-un viraj din cauza vitezei prea mari.

Sursa citată precizează că sistemele Panțir-S1 nu se află la primul incident de acest fel. Sistemul este extrem de greu iar șasiul camioanelor KamAZ-6560 nu face uneori față manevrelor. În martie 2019, tot un sistem Panțir-S1 de data aceasta aflat sub comanda Armatei Rusiei, a fost implicat într-un accident similar. Atunci sistemul a suferit daune mai mari.

 

Serbia achiziționează sisteme de apărare antiaeriană Panțir-S1 din Rusia

 

În dotarea Armatei sârbe vor intra șase siteme de tip Panțir-S1 achiziționate din Federația Rusă. 

În octombrie 2019 președintele sârb Aleksandar Vucic anunța că Rusia și Serbia  au încheiat un contract pentru livrarea de sisteme de rachete și artilerie antiaeriană Panțir-S1. Livrarea sistemelor de rachete antiaeriene Panțir ca parte a contractului semnat anul trecut între Serbia şi Rusia, a fost încheiată la începutul lunii martie.

Sistemul Panțir-S1 este un sistem combinat de arme/rachete cu autopropulsie, construit în Rusia, care este amplasat pe camioane 8x8. Sistemul de tunuri transportabile/SAM include până la 12 rachete sol-aer dispuse în două grupuri cu 6 lansatoare pe turelă și o pereche de tunuri de 30 mm.

 

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy