Un satelit militar al Federației Ruse a ieșit de pe orbită și s-a prăbușit în Pacific

Cătălin Costea |
Data publicării:

Satelitul militar rusesc pentru teledetecție terestră „Kosmos-2525”, lansat în 2018, a ieșit de pe orbită și s-a prăbușit în Oceanul Pacific. Acest lucru rezultă din datele pe care Comandamentul de Apărare Aerospațială din America de Nord (NORAD) le-a publicat sâmbătă, 3 aprilie, pe site-ul space-track.org însărcinat de către Forțele Aeriene ale SUA cu urmărirea deplasării sateliților artificiali ai Pământului.

Potrivit armatei americane, satelitul a intrat în atmosfera Pământului pe 1 aprilie, iar explozia sa a avut loc la ora 07.43, ora Moscovei, deasupra Oceanului Pacific de Sud.

Deși informația a fost preluată și de agenția rusă de presă Tass, până la acest moment Ministerul rus al Apărării nu a informat asupra posibilului incident și nici nu a comentat informațiile.

Satelitul experimental ușor “Kosmos-2525”, cu masa de aproximativ 200 kg, a fost lansat cu ajutorul vehiculului de lansare de clasă ușoară “Soyuz-2.1v”, de pe cosmodromul Plesețk, în martie 2018. Satelitul este considerat un predecesor simplificat al satelitului militar de recunoaștere „Razbeg” și a fost dezvoltat și fabricat de corporația VNIIEM, o întreprindere rusă din structura concernului de stat Roskosmos.

Comentariul autorului: Kosmos-2525 este un satelit rusesc de orbită joasă (LEO) despre care se cunosc foarte puține. Deși a fost exploatat doar 3 ani, fiind un satelit experimental este posibil ca aceasta să fi fost durate de viață stabilită inițial de producătorul rus, iar scoaterea sa de pe orbită să să fie un act deliberat, nu un accident. De regulă, pentru sateliții de orbită joasă, arderea în atmosferă este practicată la scoaterea din uz.

Evenimentul ar putea fi asociat cu informația furnizată de EADaily, potrivit căreia Belarusul și Rusia intenționează să lanseze anul acesta un nou satelit spațial, în cadrul programului spațial comun. În prezent se cunoaște că programul include o constelație formată din doi sateliți cu rezoluție ultra-înaltă, de 0,35 m și trei sateliți cu o rezoluție de 5 m, care vor fi fabricați de Kazahstan.

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel