Un nou sistem sol-aer de ultimă generație a apărut pe piață. L-SAM, o reușită a Coreei de Sud, va folosi două tipuri de rachete interceptoare

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
L-SAM, photo source: Korea Defense Blog @YouTube
L-SAM, photo source: Korea Defense Blog @YouTube

Un nou sistem de rachete sol-aer a apărut pe piața mondială armamentelor de ultimă generație. Reușita aparține industriei militare sud-coreene, care a reușit să definitiveze un proiect demarat în 2015. Coreea de Sud a finalizat dezvoltarea sistemului autohton de rachete sol-aer cu rază lungă de acțiune (L-SAM), a declarat sâmbătă agenția de achiziții de arme de stat (preluată de publicația Yonhap), marcând un pas major în eforturile de a consolida capacitățile militare naționale de apărare antiaeriană.

Sistemul L-SAM, care este proiectat să doboare ținte la altitudini de 50-60 de kilometri, a fost recent evaluat ca fiind pregătit pentru luptă și în conformitate cu cerințele armatei sud-coreene, a precizat Administrația Programului de Achiziții pentru Apărare (DAPA).

Youtube video image

Producția sistemului este așteptată să înceapă anul viitor, în timp ce implementarea operațională va avea loc până în 2028.

 

Despre noul sistem aer-sol L-SAM și apărarea antiaeriană sud-coreeană din prezent

 

Forțele Armate sud-coreene operează în prezent sistemul autohton de rachete sol-aer cu rază medie de acțiune (KM-SAM) și sistemul american Patriot pentru a intercepta rachete la altitudini mai mici decât L-SAM.

Pentru ținte la altitudini mai mari, Coreea de Sud s-a bazat până acum pe sistemul THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) din înzestrarea forțelor americane din Coreea, care interceptează amenințările de nivel superior la altitudini de 40-150 km.

În prezent, Coreea de Sud dezvoltă o versiune Block-II a L-SAM concepută pentru a intercepta ținte la altitudini mai mari decât cea actuală.

L-SAM și-a demonstrat capacitatea de interceptare reușind trei dintr-un total de patru teste de interceptare a rachetelor între noiembrie 2022 și iunie 2023.

2. Imagini de... (l-sam-corea-sistem-antiracheta_13192600.png)

Imagini de la testarea noului sistem antirachetă coreean L-SAM. Photo source: DAPA — Defense Acquisition Program Administration via Aviation Week

Sistemul va folosi două tipuri de rachete interceptoare a căror rază de acțiune este de 300 de km. Un tip de rachete va fi destinat angajării amenințărilor ”air breathing” cum ar fi avioanele și rachetele de croazieră, în timp ce celălalt tip va lupta împotriva armelor balistice.

Racheta antibalistică (ABM) are un motor în trei trepte și utilizează un sistem hit-to-kill bazat pe senzori în infraroșu. Altitudinea minimă de interceptare a rachetei antibalistice este limitată la 40 km deoarece că, la fel ca THAAD, senzorul în infraroșu nu poate fi utilizat la altitudini mai mici din cauza frecării cu aerul.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel