Un nou produs pentru decontaminare chimică a fost inventat în SUA

DefenseRomania Team |
Data publicării:

US Army a anunțat că va intensifica dezvoltarea tehnologiei de pulverizare cu acțiune rapidă pentru decontaminare exterioară în urma expunerii la armele chimice, anunță defenceblog. În prezent se află în teste o nouă substanță pe bază de hidroxid de zirconiu.

Chimistul Centrului Biologic, Joseph Myers, comandantul Combat Capabilities Development Command (CCDC) al US Army a anunțat că a fost dezvoltată o nouă suspensie pulverizabilă, substanță asemănătoare cu vopseaua care poate decontamina un vehicul întreg mai repede și mai amănunțit decât metoda anterioară de spălare cu apă și săpun. 

Invenția, brevetată sub numărul 10.245.456 - „Procesul de decontaminare și detoxifiere cu suspensie pe bază de hidroxid de zirconiu” este rezultatul a cinci ani de studii a echipei de chimiștii Gregory Peterson, Joseph Myers, George Wagner, Matthew Shue, John Davies, Jr. și Joseph Rossin.

Suspensia acționează utilizând un amestec de chimicale hidrolitice și oxidative cu o cantitate mică de apă, solvent și liant. Deoarece ingredientele active reacționează ușor acesta poate neutraliza o serie de agenți chimici de război. În studiile de laborator la scară mică a rezultat că noua substanță poate neutraliza gazul muștar (sulfură dietil diclorică), precum și neuroparalizante GD sau VX.

Efectele gazelor de luptă

 

Expunerea la gazul muștar (agenţi vezicanţi) poate duce la orbire, leziuni permanente ale plămânilor, şi doar într-o proporţie mică poate surveni moartea, când o suprafaţă mare a pielii este afectată, datorită suprainfecţiilor. Iperita sau gazul muştar este un agent chimic foarte persistent, al cărui efect durează mai multe zile şi, prin aceasta, are un efect demoralizant asupra trupelor adversare.

Substanţele chimice neuroparalizante GD (gazul sarin) și VX (Metiltiofosfonat de O‐etil) blochează transmiterea influxurilor nervoase de la creier la organele efectorii, producând paralizia muşchilor care asigură deplasarea, dar şi a celor respiratorii precum şi a muşchiului cardiac. Moartea survine ca urmare a sufocării în scurt timp de la contaminare. De notat că aceste substanţe se absorb în sânge pe toate căile posibile: digestiv, respirator şi prin piele.

În prezent suspensia inventată se află în testare la Centrul de Pregătire Tehnologică unde cercetătorii trebuie să demonstreze proiectul la o scară relevantă din punct de vedere operațional. Dacă totul merge bine, suspensia de decontaminare ar putea fi inclusă într-un program de înregistrare pentru armată.

Vezi și: Statele occidentale au suspiciuni că Siria ascunde arme chimice ilegale

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel