Un judecător federal obligă autoritățile din Massachusetts să redeschidă magazinele de arme

Eduard Pascu / 08 mai 2020 / 12:32

Un judecător federal american le-a ordonat autorităţilor statului Massachusetts să permită redeschiderea magazinelor de arme, după ce guvernatorul republican a considerat că acestea sunt activităţi comerciale neesenţiale ce trebuie închise în cadrul măsurilor de combatere a epidemiei, transmite Reuters.

Judecătorul federal districtual Douglas Woodlock din Boston a decis joi că restricţiile ordonate de guvernatorul Charlie Baker ca răspuns la epidemie au impus o 'povară nepotrivită' asupra dreptului constituţional al cetăţenilor de a deţine arme de foc. Restricţiile dictate de Baker prin ordine executive la mijlocul lui martie au dus la închiderea a numeroase magazine din cauza urgenţei de sănătate publică, transmite Agerpres.

Câţiva potenţiali cumpărători de arme, retaileri, dar şi lobbyuri, au contestat ordinele pe motivul că acestea contravin dreptului constituţional de a cumpăra arme şi muniţie în scop de autoapărare, iar judecătorul Woodlock, într-o audiere prin videoconferinţă, le-a dat câştig de cauză. El a citat o decizie din 2008 a Curţii Supreme a SUA potrivit căreia Amendamentul al Doilea al Constituţiei garantează dreptul cetăţeanului de a deţine arme pentru autoapărare în interiorul locuinţei.

Judecătorul Woodlock le-a ordonat autorităţilor statului să le permită proprietarilor să redeschidă magazinele de arme cel târziu sâmbătă la prânz, cu respectarea măsurilor sanitare şi de distanţare socială. 'Ne vom conforma oricărei decizii a justiţiei', a declarat guvernatorul Baker într-o conferinţă de presă.

Cazul este unul din cele câteva intentate în SUA prin care se încearcă menţinerea în activitate a magazinelor de arme în timpul măsurilor restrictive impuse de epidemie.

Deşi multe state au început ridicarea restricţiilor, Baker, guvernator republican într-un stat unde alegătorii au votat la ultimele opt scrutine prezidenţiale majoritar pentru democraţi, a prelungit recent închiderea magazinelor neesenţiale până la 18 mai.

Massachusetts se află pe locul al treilea între statele americane în privinţa numărului de cazuri de COVID-19, 73.721, care au provocat 4.552 de decese, potrivit datelor comunicate joi de Departamentul Sănătăţii Publice.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy