Un înalt reprezentant al Crimeei ocupate vorbește deschis de planul Rusiei privind federalizarea Ucrainei

Darius Muresan |
Data publicării:
Sursă foto: Ministerul Apărării al Federației Ruse - Facebook
Sursă foto: Ministerul Apărării al Federației Ruse - Facebook

Vicepreşedintele Consiliului de Miniştri al peninsulei Crimeea anexată ilegal de Federația Rusă în 2014 a vorbit deschis despre federalizarea Ucrainei.

Oficialul rus Georgy Muradov, citat de AlJazeera, precizează că șansele ca Ucraina să mai existe în viitorul apropiat sub actuala arhitectură sunt minime.

El a sugerat că statul supus unei agresiuni ruse va deveni o federație sau va exista un grup de state pe teritoriul actual al Ucrainei.

Muradov a acuzat din nou încălcarea drepturilor omului în regiunile cu etnici ruși din Ucraina, subiectul folosit de Federația Rusă pentru a justifica invadarea Ucrainei. Oficialul rus precizează că nicio țară care se respectă nu ar accepta ca etnicii ei să fie tratați de o așa manieră. Narativul face parte din instrumentul de propagandă rusă pentru a justifica invadarea neprovocată a Ucrainei pe 24 februarie.

 

Războiul din Ucraina

 

Pe data de 24 februarie 2022 Federația Rusă a declanșat o invazie la scară largă fără precedent în Europa după cel de-al Doilea Război Mondial.

Planul rușilor de a ajunge la Kiev în maximum 5 zile și a schimba regimul politic printr-un blitzkrieg a eșuat lamentabil în fața rezistenței Armatei ucrainene. Imediat după declanșarea invaziei, pe care rușii o numesc „operațiune militară specială”, țările occidentale au accelerat puternic livrarea de armament defensiv Ucrainei, în special sisteme de apărare antitanc și antiaeriene precum Javelin, NLAW, Stinger etc. Ulterior au fost transferate Ucrainei obuziere, blindate, tancuri etc.

Forțele armate ucrainene au reușit să respingă inamicul din jurul Kievului, rușii suferind pierderi grele într-un război care s-a transformat în unul de uzură. În faza a II-a a conflictului, forțele invadatoare ruse au schimbat strategia și își concentrează în estul Ucrainei, în zona Donbas și în partea de sud-est unde controlează Mariupolul și a reușit să rupă accesul Ucrainei la Marea Azov. Unul din obiectivele ruse este crearea unui coridor terestru care să lege peninsula Crimeea de Federația Rusă.

Moscova ar putea „ținti” ulterior Nikolaev și Odesa pentru a rupe complet accesul Ucrainei la Marea Neagră. Tot în sud, în Herson, rezistența ucraineană ține piept invadatorului rus.

În prezent lupte intense se dau în estul Ucrainei, în Donbas, unde forțele de apărare ale Ucrainei se confruntă cu ofensiva forțelor invadatoare ruse.

Analiștii nu exclud o tentativă de federalizare a Ucrainei prin organizarea de referendumuri în provinciile cucerite, pe modelul așa-ziselor republici Donețk și Lugansk.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel