Un grup britanic probează participarea militarilor ruși în conflictele din Ucraina - Video

DefenseRomania Team |
Data publicării:

Grupul britanic de cercetare Forensic Architecture a colectat dovezi despre participarea militarilor ruși la luptele de la Ilovaisk, în regiunea Donețk din Ucraina, în august 2014, scrie The Guardian, transmite paginaderusia.

Analiștii au descoperit multe imagini de satelit cu convoiuri armate rusești în Ucraina. De asemenea, a fost descoperită prezența tancurilor T-72B3, care la acea vreme erau folosite doar de forțele armate ruse.

În videoclipul lansat de Forensic Architecture se spune că Centrul European pentru Protecția Drepturilor Omului a recomandat cercetătorilor să adune toate dovezile din surse deschise ale prezenței militare a Rusiei în regiune. În plus, se susține că, pe 3 septembrie, când luptele s-au încheiat, un convoi de vehicule militare a fost localizat la 10 km sud de Ilovaisk. În plus, au fost descoperite noi vehicule și tabere militare, iar la sfârșitul lunii august, imagini de satelit arătau în zona de frontiera mișcarea unui convoi care se îndepărtează de Ucraina.

Aceste dovezi vor fi anexate dosarului care va fi examinat de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).

„Întrucât Rusia neagă orice implicare, sarcina principală în dosarele judecate este de a stabili răspunderea Moscovei în afara oricărui dubiu. Din acest motiv, Centrul European pentru Drepturile Omului, care îi ajută pe solicitanți să initieze un proces, a ordonat grupului britanic Forensic Architecture să strângă dovezile despre implicarea Rusiei în luptele de la Ilovaisk", scrie ziarul britanic.

Luptele de lângă Ilovaisk au avut loc în august 2014. Un grup mare de unități ucrainene a fost prins într-o încercuire, iar încercarile de a o străpunge au dus la pierderi grele. Într-un raport privind ancheta desfășurată de procurorul general al Ucrainei se arată că, în luptele de la Ilovaisk au fost uciși 366 de soldați ucraineni și alți 429 au fost răniți. Procurorii militari au declarat că motivul principal al înfrângerii grupării ucrainene a fost invazia trupelor armatei ruse. În lupte au mai fost uciși aproximativ 300 de luptători ai forțelor armate ale autoproclamatei Republici Populare Donețk (DNR), precum și peste 200 de militari ai armatei ruse.

Vezi și: Rusia a accelerat militarizarea în Crimeea. Transfer de trupe și tehnică militară

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel