Un fost militar israelian, care suferea de stres post-traumatic, şi-a dat foc în public

Eduard Pascu |
Data publicării:

Un val de emoţie a cuprins marţi Israelul după ce un fost soldat suferind de stres post-traumatic şi-a dat foc cu o zi în urmă în faţa serviciului de asistenţă pentru soldaţii răniţi, caz care a avut ecou până la vârful conducerii statului israelian, relatează France Presse.

Itzik Saidian (26 de ani) s-a deplasat până la serviciul de asistenţă pentru soldaţii răniţi, în apropiere de Tel Aviv, s-a stropit cu un lichid inflamabil şi şi-a dat foc pe fondul unui 'considerabil stres psihologic', a indicat armata într-un comunicat, transmite Agerpres.

Cu arsuri grave, el a fost transportat la serviciul de terapie intensivă de la spitalul Tel Hashomer, în apropiere de Tel Aviv, şi se afla marţi într-o ”stare critică” - potrivit unor surse spitaliceşti, suferind 'arsuri profunde pe tot corpul'.

Tânărului îi fusese recunoscută o invaliditate permanentă parţială din motive de stres post-traumatic după participarea la războiul din 2014 împotriva mişcării islamiste Hamas, în Fâşia Gaza.

Cazul şocant, care a intervenit în ajunul comemorării anuale în Israel a soldaţilor căzuţi în lupte şi a victimelor terorismului, a provocat o polemică privind sistemul de asistenţă pentru soldaţii răniţi sau pentru cei suferinzi de traume psihologice, considerat adeseori ineficient şi anchilozat de birocraţie.

”A văzut lucruri oribile şi nimeni nu s-a ocupat de el”, a spus fratele său, Avi Saidian, printre lacrimi, asaltat de jurnalişti marţi la spitalul unde este internat fostul soldat.

Premierul Benjamin Netanyahu s-a declarat 'extrem de şocat' de incident şi ”hotărât să întreprindă o reformă totală” a modului în care Israelul îşi tratează foştii soldaţi ”cu dizabilităţi şi răniţi”.

Ministrul apărării, Benny Gantz, a anunţat deschiderea unei ”anchete aprofundate pentru a explica motivele acestui eveniment tragic”. De asemenea, Ministerul Apărării s-a angajat să lucreze ”la nivelul întregului sistem pentru a îmbunătăţi substanţial tratamentul soldaţilor (suferind de tulburări de stres post-traumatic)”.

Serviciul militar este obligatoriu în Israel pentru tinerii de 18 ani, doi ani pentru femei şi doi ani şi şase luni pentru bărbaţi, notează AFP.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel