Un F/A-18 Super Hornet american a lansat în premieră noua rachetă antiradar AARGM-ER. Urmează integrarea și pe F-35

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
F/A-18 Super Hornet, sursă foto: US Air Force
F/A-18 Super Hornet, sursă foto: US Air Force

Marina americană (US Navy) a încheiat cu succes primul test de tragere cu racheta antiradiație avansată cu rază extinsă, AGM-88G (Advanced Anti-Radiation Guided Missile Extended Range - AARGM-ER) de pe un avion de luptă F/A-18 Super Hornet.

Testul a fost efectuat pe 19 iulie în poligonul naval Point Mugu din sudul coastelor Californiei, a informat compania americană Northrop Grumman, într-un comunicat de presă din această săptămâna, precizând totodată că, noul proiect de rachetă a demonstrat cu succes capabilitatea de rază extinsă.

„AARGM-ER a fost lansată cu succes de pe avionul F/A-18 și a îndeplinit obiectivele cheie de testare ale primei trageri cu acest tip de rachetă. Echipa guvernamentală și din industrie s-a concentrat foarte mult și a reușit să desfășoare acest eveniment de testare cu trei luni mai devreme, decât se prevedea inițial”, a declarat căpitanul Alex Dutko, directorul de la US Navy pentru programul PMA-242 (Direct and Time Sensitive Strike).

 

AARGM-ER este o rachetă AARGM căreia americanii i-au adus îmbunătățiri semnificative

 

1. Concept ra... (aargm-er_02820100.jpg)

Concept rachetă AARGM-ER, sursă foto: Orbital ATK

AARGM-ER este o rachetă AARGM, căreia i s-au adus îmbunătățiri semnificative în anumite domenii tehnologice. Urmează să fie integrată pe aeronavele Marinei F/A-18E/F Super Hornet și EA-18G Growler, precum și pe avioanele F-35A ale Forțelor Aeriene, F-35B ale Infanteriei Marine și F-35C ale Marinei.

Comentariul autorului: Proiectul de îmbunătățire a capabilităților rachetei antiradiație AARGM a fost lansat în 2016. Din vechea rachetă s-au păstrat doar focosul și sistemul de ghidare. Noul motor cu o putere mai mare și corpul rachetei reproiectat pentru o aerodinamică mai bună au permis dublarea, atât razei de acțiune acțiune a rachetei, cât și a vitezei, care ar fi ajuns la 300 km, respectiv 4 Mach.

Raza de acțiune, de 300 km, a rachetei AARGM-ER este la limita distanței de lovire a complexelor de rachete sol-aer moderne cu rază lungă de acțiune, excepție făcând sistemele rusești S-400 și S-500 care lovesc ținte aflate la distanțe de 400 km, respectiv 600 km, cu mențiunea că S-500 se află încă în teste de stat, planificate să se încheie la finalul anului 2021.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel